Lalina putešestvija

share on:

Turistička agencija Putokaz 021 je za sve naše sugrađane spremila  fantastičan izlet na Frušku goru koji će biti realizovan 19.marta ,a u daljem tekstu možete se upoznati sa detaljima samog programa.

Sastanak i polazak grupe iz Novog Sada u 9:00 časova.

Vožnja po valovitim obroncima Fruške gore. Upoznavanje sa događajima i junacima davno prohujalih vremena, od starih Rimljana preko Franaka pa do Srba.

Dolazak u manastir Hopovo. Manastir je drevna svetinja koju je osnovao Maksim (Đorđe) Branković. Bio je sedište pismenosti u XVI veku. Tada su Srbi iz Beograda dolazili u ovaj manastir na opismenjavanje. Veliki Dositej Obradović je boravio u ovom manastiru 3 godine, ovde je razvio svoj oštri um i glad za znanjem.

Nakon obilaska manastira Hopovo sledi lagana vožnja do manastira Grgeteg. Manastir Grgeteg se nalazi ugnežden između brda Fruške gore i malog seoceta Neradin. Po legendi je zadužbina velikog ratnika Zmaj Ognjenog Vuka. Današnji jedinstveni ikonostas rađen u mermeru i kovanom gvožđu je oslikao čuveni akademski slikar Uroš Predić. U ovom manastiru je iguman bio Ilarion Ruvarac, jedan od očeva srpske istorijske misli.

Nakon obilaska manastira, vožnja do manastira Krušedol, najvažnijeg i najznačajnijeg manastira na Fruškoj gori. Manastir je bio dva veka sedište mitropolije. Zadužbina je despotske porodice Branković. Predviđen je da bude mauzolej ove čuvene porodice. Ispostavilo se da je postao mnogo više! Postao je večno počivalište srpskih velikana. Ovde počivaju ostaci: patrijarha Arsenija III, Arsenija IV, kralja Milana Obrenovića, kneginje Ljubice, vojvode Stevana Šupljikca.

Posle obilaska manastira, vožnja do Sremskih Karlovaca, prelepog malog usnulog baroknog gradića. Grad je poznat kao sedište srpske kulture, prosvete i po izuzetnom vinu. Dva veka je grad bio sedište srpskih mitropolita i patrijarha. Na neki način ovde je zapaljena buktinja obrazovanja koja i danas gori – najstarija gimnazija u Srbiji, Branko Radičević. Sledi obilazak palata: Stefaneum, bogoslovije Arsenije Sremac, Crkveno narodnih fondova, patrijaršije, magistrata.

Poseta jednoj od najboljih vinarija u Sremskim Karlovcima. Degustacija čuvenog bermeta, vina koje je posluživano na dvorovima Evrope a pravi se samo ovde.

Kraće slobodno vreme.

CENA PROGRAMA: 1150 din

TERMIN PUTOVANJA: 19.03.2017.

Uključeno u cenu

• Prevoz modernim, turističkim autobusom sa audio video opremom i klimom

• Degustacija bermeta u vinariji

• Obilasci prema programu

• Usluge licenciranog turističkog vodič i troškovi organizacije putovanja

VIŠE INFORMACIJA MOŽETE DOBITI NA BROJEVE 021/30-13-457 ILI 060/477-14-47