Akademija povodom veka smrti Lazara Dunđerskog

share on:

Svečana akademija posvećena stogodišnjici smrti Lazara Dunđerskog biće održana u sredu, 6. decembra, na sceni “Jovan Đorđević”, s početkom u 19.00 sati u Srpskom narodnom pozorištu.

Ovom Akademijom Srpsko narodno pozorište odužuje se svom velikom dobrotvoru koji je u jednom važnom istorijskom trenutku pomogao rad srpskog glumišta izgradivši ni manje ni više nego – pozorišnu zgradu i ustupio je na korišćenje Srpskom narodnom pozorištu, uz simboličnu nadoknadu – za jednu forintu godišnje

Zgrada je bila dika i ponos, izgrađena po nacrtima arh. Vladimira Nikolića i nalazila se u dvorištu sadašnjeg hotela “Vojvodina”, nekadašnjeg hotela “Carica Jelisaveta”, koji je bio u vlasništvu Lazara Dunđerskog. To pozorišno zdanje, nažalost, izgorelo je 1928. godine u požaru nakon predstave.

Održavanje Svečane akademije podržao je i Predsednik pokrajinske vlade, g. Igor Mirović, koji se nalazi na čelu Organizacionog odbora čiji su članovi i sekretari za poljoprivredu i privredu, gradonačelnici Novog Sada, Zrenjanina i Kikinde, predsednici opština Bečej, Novi Bečej, Srbobran, Bačka Palanka, Bački Petrovac, kao i privrednih asocijacija i privrede poput Privredne komore Vojvodine, “Carlsberg” grupe i rukovodeći ljudi SNP-a.

Lazar Dunđerski (1834-1917) bio je jedan od najbogatijih i najuticajnijih Srba Austrougarske monarhije. Bio je veleposednik, industrijalac, trgovac, vlasnik flote brodova, bankar… Svojim dobrotvornim radom pomagao je obrazovne i kulturne ustanove srpskog naroda, a oko sebe je okupljao najumnije glave onoga doba. Bio je mecena i podrška velikim ljudima poput Jovana Jovanovića Zmaja, Laze Kostića, Paje Jovanovića…

Ulaz na Svečanu akademiju je slobodan i zainteresovani građani mogu preuzeti ulaznice na Biletarnici Srpskog narodnog pozorišta svakog radnog dana od 10 do 19 i subotom od 14 do 19 časova, najkasnije do 4. decembra.

Autor: explorenovisad.rs