Arhiv Vojvodine učesnik na Međunarodnoj naučnoj konferenciji „Srpsko-američki odnosi”

share on:

11. septembra 2019. u Narodnoj skupštini Republike Srbije, održana je Međunarodna naučna konferencija „Srpsko-američki odnosi” u organizaciji Arhiva Vojvodine (Novi Sad) i Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost (Beograd).

Cilj konferencije je bio da se sagledaju napreci u odnosima dve zemlje, identifikuju zajedničke tačke koje spajaju dve države i da se ukaže na važnost njihove saradnje.

Naučna konferencija je okupila profesore i eksperte iz Srbije i SAD, kao i pripadnike Nacionalne garde Ohaja, a počela je odavanjem počasti za oko 3.000 nastradalih u terorističkom napadu u SAD pre 18 godina.

Konferenciju su otvorili predsednik PGP sa SAD Dragan Šormaz, potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković i direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost dr Darko Trifunović.

Direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović bio je jedan od govornika na konferenciji. U svom izlaganju govorio je o značaju publikacije Avantura na Balkanu 1915, koju je za štampu priredio i objavio Arhiv Vojvodine, i o značaju samog rukopisa Daglasa Merivedera Dolda, Amerikanca, člana Kolumbija ekspedicije, koji je bio deo tima za pružanje humanitarne pomoći u Srbiji 1915, nastalog na inicijativu i zalaganje Mihajla Pupina. Ističući važnost rukopisa koji osvetljava srpsko-američke odnose u prošlosti, Kuzmanović je naglasio činjenicu da takvi dokumenti postaju značajan faktor u revalorizaciji odnosa dveju zemalja u sadašnjem trenutku. Ono što je takođe značajno jeste Kuzmanovićev osvrt na ulogu i važnost arhiva u današnjem vremenu i potrebu za inovativnim načinom prezentovanja arhivske građe u skladu sa zahtevima koje pred ovakve institucije stavlja savremeno doba.

Tokom konferencije, u holu Narodne skupštine Republike Srbije, učesnicima i posetiocima Arhiv Vojvodine je predstavio svoj rad kroz bogatu izdavačku delatnost prezentujući najznačajnije publikacije.

Tim povodom, direktor Arhiva Vojvodine sa svojim saradnicima uručio je gospođi Radmili Stojanović, višem savetniku – bibliotekaru, najznačajnija arhivska izdanja kao poklon Biblioteci Narodne skupštine Republike Srbije.

Autor: explorenovisad.rs