Biciklisti vožnjom i tribinom u subotu obeležavaju Svetski dan bez automobila

share on:

Novosadska Kritična masa obeležiće u subotu, 22. septembra Svetski dan bez automobila (“Carfree day”) vožnjom kroz grad.

Vožnja će početi u 17 časova u Limanskom parku, a završiće se na Trgu slobode. Biciklisti će se voziti Bulevarom oslobođenja, Futoškom, ka Bulevaru Evropa i nazad preko Bulevara Jaše Tomića i Kisačke do Trga slobode.

Nakon vožnje, u 18 časova na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada, povodom Evropske nedelje mobilnosti, biće organizovana tribina “Biciklisti pitaju grad” gde će prisutni moći da razgovaraju o svakodnevnim problemima biciklista, da saznaju nešto o bezbednosti biciklista i planovima za razvoj infrastrukture. U isto vreme moguće je pogledati izložbu Đorđa Markovića u Malom likovnom salonu. Biciklisti svoje dvotočkaše mogu zaključati u dvorištu Kulturnog centra gde će biti pod pod nadzorom.

Biciklistički događaj Kritična masa nastao je u San Francisku 1992. godine i prisutan je u celom svetu u različitim formatima. Novosadska Kritična masa pokrenuta je 2012. godine i održavala se svakog poslednjeg petka u mesecu, sa ciljem popularisanja korišćenja bicikla ili ukazivanja na probleme biciklista. Od 2018. godine održava nekoliko puta godišnje na datume kao što su Dan planete Zemlje, Međunarodni dan bicikla ili Svetski dan bez automobila. Događaj je organizovan volonterski, učešće je besplatno i na vožnji može da učestvuje svako.

Više informacija o ovom događaju može se pronaći OVDE.

Izvor: 021.rs