Film o Staljinu koji je zabranjen u Rusiji, od danas u bioskopu Kulturnog centra Novog Sada

share on:

Film “Staljinova smrt” Armanda Lanučija, od danas, 22. februara prikazivaće se u bioskopu Kulturnog centra Novog Sada.

Ekranizacija francuskog stripa “La Mort de Staline” stavlja u fokus političke mahinacije i previranja u SSSR-u posle smrti nekadašnjeg sovjetskog lidera Josifa Visarionoviča Staljina, i prikazuje ih na najzabavniji način. Kombinujući intrigu i napetost sa parodijom, ova drska komedija – ne bez doze uobičajenih zapadnih stereotipa kada je reč o Rusiji i Rusima – ima urnebesnu atmosferu kakvu imaju najbolje engleske komedije, koju stvara izvanredna glumačka postava. Radnja filma odvija se u Moskvi, 1953. godine.

Nakon smrti sovjetskog diktatora Staljina, sledi kompletni haos u vrhu vlasti, kao i borba za upražnjenu poziciju. Među moćnicima koji započinju nadmetanje za prevlast su Georgij Maljenkov, Nikita Hruščov, i šef policije Lavrentij Berija.

Kombinujući intrigu i napetost sa parodijom, ova drska komedija obećava odličnu zabavu, bar sudeći po izvanrednoj glumačkoj postavi u kojoj su Džefri Tambor, Stiv Bušemi, Rupert Frend, Džejson Ajzaks i Sajmon Rasel Bil, koji stvaraju urnebesnu atmosferu kakvu imaju najbolje engleske komedije. Lanučiju su saradnici u stvaranju ove priče bili Dejvid Šnajder i Ian Martin.

Film “Staljinova smrt” je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Torontu, kada je dobio vrlo pozitivne kritike medija i filmskih kritičara. Uprkos međunarodnom uspehu, u Rusiji je ovaj film izazvao velike kontroverze, zbog čega je i zabranjeno njegovo prikazivanje.

Film će se prikazivati od 21 čas, a cena ulaznice je 300 dinara i može se kupiti svaki dan od 16:30 časova ili rezervisati na broj telefona bileternice 062 791 120.

Autor: explorenovisad.rs