Filmski front “Kratko, ali slatko!” u Novom Sadu

share on:

16. Međunarodni festival kratkometražnog filma, Filmski front, pod sloganom “Kratko, ali slatko!”, ove godine održava se od 25. do 28. oktobra u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada.

Ove godine Festival je oborio novi rekord jer je na konkurs pristiglo preko 1.000 filmova iz čitavog sveta. Selektor Festivala, Filip Markovinović, pogledao je sva ostvarenja i podelio ih u dve takmičarske kategorije.

U selekciji Srbija/region naći će se 22 kratkometražna ostvarenja pretežno igranog, ali i animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog karaktera.

“U odnosu na prethodne godine primetan je porast broja filmova koji su proizvedeni u Srbiji. Srbija/region selekcija čini osnovu festivala, jer je misija “Filmskog Fronta” pre svega afirmacija domaćeg filmskog stvaralaštva, kao i ispitivanju gde ono stoji u odnosu na region, a potom i u odnosu na savremene svetske trendove. Takmičarska selekcija okrenuta je, pre svega, mladim autorima koji grade svoj filmski rukopis. Filmovi, iako tematski vrlo različiti, uglavnom preispituju položaj mladih ljudi u odnosu na porodicu, njihovo društvo i okolinu”, rekao je selektor Filip Markovinović.

Neki od filmova u ovoj selekciji su već prikazivani na velikim festivalima u regionu i inostranstvu kao što su Sandens, Lokarno, Kanski ili Berlinski filmski festival i mnogi drugi, a krajem oktobra boriće se za nagradu stručnog žirija koji je sastavljen od renomiranih filmskih umetnika.

Tokom rekordna četiri dana Festivala biće prikazano preko pedeset kratkometražnih filmova, a pored domaće, postoji i Međunarodna selekcija, u kojoj pobednika bira publika. Ove godine Međunarodna selekcija broji čak 27 filmova. Najviše ih je iz zemalja Zapadne Evrope iako ima i filmova iz Kine, Rusije, Irana i drugoh država.

16. Međunarodni festival kratkometražnog filma, Filmski front održaće se 25. do 28. oktobra u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada. a pored glavnog programa, svake godine očekuje nas i prateći Frontov program koji, pored matinea sadrži filmske radionice, filmove van takmičarske selekcije, izložbu grafičkih radova ali i druženja van bioskopske sale! Već 16 godina, reč je o besplatnom festivalu koji neguje iskrenu ljubav prema autorskom izrazu.

Svečano otvaranje Festivala je u četvrtak, 26. oktobra, u 19 časova u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada.

Autor: explorenovisad.rs