Ilindan prepoznatiljivi brend Temerina

share on:

Postojanje nacionalnih zajednica je svakako ono čime se Vojvodina najviše ponosi. Kako bi je zadržali,  Vojvodjani su dužni da upoznaju svoje komšije, poštuju njihove običaje i kulturu kako bi ova raznovrsnost naše ravnice potrajala što duže. Stoga, dragi naši čitaoci, projekat Temerinski glas nastavljamo člankom koji je posvećen mađarskoj nacionalnoj zajednici u Vojvodini kako bi što više naših sugrađana upoznali sa njihovim komšijama.

Čuveni Ilindan jeste praznik kada su ulice ove opštine preplavljene raspoloženim i kostimiranim  ljudima kako iz Temerina tako i iz različitih gradova i država regiona.

Sveti Ilija je za temerinske katolike veoma značajan i drag  praznik čija priča nas vraća u daleku 1853. godinu.  Naime, 20. jula pomenute godine, na dan Svetog Ilije, veliko nevreme pogodilo je Temerin. Nemilosrdni grad i oluja u potpunosti su devastirali temerinske njive što je ozbiljno ugrozilo egzistenciju stanovništva. Nakon toga Mađari su ovaj dan odredili kao svoju slavu i zakleli se da će ubuduće ovoga dana ostavljati svoje alate u sred žetve kako bi išli u crkvu da se mole. Reč je o zavetnom prazniku koji temerinci proslavljaju u znak sećanja na strašno nevreme sa gradom i požarom u kojem je uništen deo sela davne 1853. godine, kada se meštani zavetuju da će na ovaj dan odmarati, slaviti i zavet preneti na mlađe generacije.

Kolonu od par hiljada meštana i gostiju predvode konjanici, svečano ukrašene kočije i fijakeri, iza njih idu folklorne grupe, orkestri, pevači, članovi civilnih organizacija i udruženja kao i mažuretkinje. Ova manifestacija je vrlo često praćena raznim izložbama, promocijama knjiga, prezentacijama oruđa, starih zanata, vina i meda.

Tradicionalno za večeru služi se hleb i pecivo od novog žita, uz dobro poznate specijalitet mađarske kuhinje – ovčiji i juneći gulaš. Goste uglavnom zabavljaju lokalno poznati temerinski orkestri kao i priznati muzički umetnici iz Mađarske.

Proslava Ilindana u Temerinu postala je prepoznatljiv brend, što potvrđuje i veliki broj gostiju iz desetak gradova Mađarske. Organizatori, Prva mesna zajednica, Društvo prijatelja bašte, zanatlije, udruženje ljubitelja prirode „Falko”, MKUD „Sirmai Karolj”, Konjički klub, Streličarsko društvo, lovci, pčelari, penzioneri, ribolovci i drugi – svake godine ulažu mnogo truda da bi se praznik dostojanstveno obeležio. A vi dragi naši čitaoci poslušajte naš predlog i posetite Temerin u vreme ove manifestacije kako biste svojim učešćem što više doprineli razvoju multikulturalnosti naše ravnice.  Nama se veoma dopalo.

Autor: explorenovisad.rs

 

Tekst u okviru projekta „Temerinski glas“ koji je sufinansiran iz budžeta opštine Temerin.

 

Stavovi izneti u podržanom medisjkom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


Parse error: syntax error, unexpected '.', expecting '&' or variable (T_VARIABLE) in /home/exploren/public_html/wp-content/plugins/ad-inserter/includes/agent/Agent.php on line 357