Kad kinezi potegnu šljivovicu u Novom Sadu

share on:

Četvrtak veče, 16. Novembar – naša ekipa obavlja poslednje pripreme za odlazak na „Novosadski jazz festival“ koji smo sa velikim nestrpljenjem željno iščekivali poslednjih nekoliko nedelja.

Zagrevanje u stanu jednog od kolega se uveliko otrglo kontroli i mi smo već kasnili na koncert Novosadskog Big Benda i Denisa Kinga. Izlećemo iz taksija i trčimo uz stepenice SNP-a, psujući rupe od odvaljenog mermera na njima,  ubeđeni da će ovo biti jedno od onih večeri za pamćenje, što se na kraju ispostavilo kao sasvim tačno.

Naime, na samom ulazu zatičemo nekoliko nesnadjenih kineza koji tumaraju holom SNP-a i očajničkim pogledom traže pomoć. Verovali ili ne članica naše redakcije je provela godinu dana u Kini na razmeni studenata i odlično govori kineski, bar se nama tako čini, te im je prišla i luda internacionalna zabava je počela. Otkrili smo da se naši novi prijatelji i sami bave muzikom te da su iz Beograda u Novi Sad došli upravo zbog ovog festivala, koji ih je kao i sam gradić, kako to oni kažu, veoma prijatno iznenadio.

Kinezi su delovali malo pripito i na naša pitanja o doživljaju našeg grada su uglavnom, kao i svi stranci, imali samo pozitivne impresije. Najviše im se dopala Petrovaradinska tvrdjava, hrana i ljubaznost naših sugrađana. Nakon završetka muzičkog programa na kojem smo se super družili dalje nastavljamo zajedno, s’ tim što pre svega odlazimo do njihovog smestaja kako bi naši gosti promenili toalete.

Kažu da su veoma blizu i vrlo brzo shvatamo da idu ka dobro poznatom mestu svih turista grada novog sada kao i novosadjana, a to je City Hostel u Radničkoj ulici. Kažu da su se odlučili za njega na osnovu preporuka i pozitivnih ocena na internetu i mi im klimamo glavom u fazonu naravno sve nam je jasno, niste ni prvi ni poslednji. Pored kvalitetnog smeštaja i dobre cene kažu najviše im se dopada to što je hostel stalno pun zanimljivih ljudi i što su za nekoliko dana ostvarili veoma zanimljive kontakte i poznanstva.

Mi ostajemo na ulazu dok oni odlaze do svojih soba i vlasnik hostela, iako shvata da nismo njegovi gosti, nam nudi rakiju dobrodošlice od koje nam je vrlo brzo postalo jasno zašto su naši gosti tako dobro raspoloženi. Dok domaćin hostela dosipa rakiju, a mi čekamo naše nove drugare, zajedno sa njim komentarišemo turističku ponudu grada i gradska dešavanja. On nam kaže kako je baš našim drugarima sutra organizovao izlet u Karlovce sa posetom čuvenim vinarijama, čemu se oni posebno raduju.

Nakon nekog vremena, kinezi se pojavljuju i pitaju domaćina hostela za preporuku nekog kineskog retorana jer im je eto sinula ideja da probaju kinesku kuhinju u Novom Sadu kao i da nam se na taj način zahvale za prijatno druženje. Kao pravi vojvodjani odbijamo taj predlog i objašnjavamo im da je red da mi kao domaćini odaberemo restoran sa našom kuhinjom u čemu nam opet pomaže vlasnik hostela. Nakon obilne večere i dobre žurke u jednom od gradskih klubova rastajemo se sa našim prijateljima i zakazujemo nastavak druženja sutradan uveče na Novosadskom jazz festivalu uz dogovor da ih pokupimo ispred City Hostela.

Večeras očekujemo zanimljivo veče, a vi dragi sugradjani obavezno posetite ovaj festival, možda se i sretnemo, žurka je sigurno zagarantovana.

Autor: explorenovisad.rs