Konačno je naš grad dobio lokal gde možete pojesti razne zdrave i site kaše i žitarice

share on:

Svako jutro krenem na posao i uvek u nekoj trci za doručak pokupim ono što mi je usput. Iako imam svest da to nisu najzdravija rešenja uvek uradim isto. Posle doručka često osećam nadutost i pospanost. Emulgatori, aditivi i mnogi nezdravi sastojci u mom doručku me čine takvim. Znam i sam da to ne valja ali nemam drugo rešenje, bolje je da pojedem bilo šta nego ništa. Kašice iz kesica ne mogu da me zasite, ali i kad pročitam sastav nemam puno poverenja. Ovako sam živeo i smatrao da nemam izbora, jer ipak volim da spavam duže i nemam vremena da pre posla spremam sebi doručak. Sigurno i među vama ima onih koji isto  tako funkcionišu. Želite promenu, ali mislite da nema baš alternativnih rešenja.

 

Od prošle godine (voleo bih da sam saznao tada) kod nas u gradu se pojavio jedan mali simpatičan lokal u kome možete naći totalno drugačije, zdrave opcije za doručak. Tamo imate slatke ovsene kaše bez šečera, slane ovsene kaše, žitarice (proso i heljda) i šejkove. Porcije su velike i sve što smo probali nas je držalo sitim 3-4 sata i više.

Glavna sumnja kada sam saznao za njih bila je da se neću najesti od toga. Kaša nije nešto što sam ikada smatrao ozbiljnim za jelo, već kao dodatak uz neki doručak. Otišao sam tamo, najviše zato što mi je sve drugo dosadilo, da probam. Nemam šta da izgubim. Video sam da su porcije od 370-450 grama i već se moja sumnja dovela u pitanje. Savetovali su mi da za prvi put uzmem slatku kašu i poslušao sam ih. Kažu da voće ujutru (osim ako nemate neke određene zdravstvene probleme) veoma pogodno utiče, jer se ujutru izlučuje insulin i onda se ćelije snabdevaju zdravim šećerom. Time se osećate budnijim, nemate onu težinu u stomaku. Meni je bilo odlično, bez nadudosti, bolje sam se osećao. Kažu da je koncentracija bolja i mozak bolje radi. Ja sam se osećao odlično i pritom bio srećan što se konačno pojavilo tako nešto da mogu da promenim ishranu. Držalo me je sitim nekih 4 sata, ako ne i više. Nastavio sam da jedem i sada sam već redovan u lokalu, a kad sve probam tu su i nedeljne ponude. Dobio sam i karticu za popust i svaka deseta kaša je jedan dinar.

Lokal se zove Kascha zdrav doručak, kao što sam i napisao i otvorili su ga u novembru 2018. godine mladi bračni par Ivana i Goran nakon što su 2-3 godine ovakav doručak pravili za sebe. Nalaze se u Narodnog fronta 54, preko puta poslovnog prostora, a na google mapi ili linku možete videti njihovu lokaciju.

Kako su mi rekli, njihova vizija je da što više ljudi počne da se hrani ovako, jer je to ono što je i njih preporodilo, a dodaću ja i mene. Iz tog razloga oni su napravili i istoimeni Youtube kanal gde objavljuju recepte i predloge za zdrav doručak kako biste mogli i sami da pravite to. Mi apelujemo da to radite vikendom kada oni ne rade, a da radnim danima ipak odete i probate njihove kaše. Možete ih i naručiti, ali i platiti online na njihovom sajtu kascha.rs.

Ono što nam je još zanimljivo jeste i njihova filozofija poslovanja. Kako nam kažu, najbitniji faktor u svakom poslu su kupci i zaposleni. Ako su kupci nezadovoljni taj posao je osuđen na propast bilo da je to nezadovoljstvo uzrokovano zbog odnosa sa zaposlenima ili zbog (ne) kvaliteta proizvoda i zato su veoma vodili računa koga će zaposliti i kakvu će hranu spremati. Takođe je važno i da zaposleni budu zadovoljni jer će se to i na kupce preneti. Kažu da je dovoljno da provedu jedno jutro u lokalu i da vide društvene mreže da bi znali da su napravili dobar izbor. S obzirom na njihova zaposlenja oni nisu u mogućnosti da rade u lokalu, ali su uključeni u nabavku, marketing, recepte, nedeljne repete, fotografisanje, dizajn, vođenje bloga, snimanje videa za Youtube i društvene mreže.

 

Zbog toga što im je bitno da i zaposleni (za sada samo Ružica) budu zadovoljni odlučili su da im radno vreme bude od 7 do 13:30, jer kako kažu bitno je da ostane i vremena za porodicu. Pored toga vikend je slobodan, kao i svi verski i državni praznici. Ovo su neki uslovi koje i oni vole kod firmi u kojima su radili i rade pa su smatrali da ih treba nastaviti primenjivati.

Delim ove informacije sa vama jer su prvi zdrav fast food u gradu koji se bazira samo na doručak i zato što imaju dobru politiku poslovanja koja mi se zaista svidela. Ovo je osveženje, novina i dobra alternativa za sve koji se zdravo hrane ili planiraju, kao i za one koji žele da probaju nešto novo i da imaju raznovrsnu ishranu. Ovde kaše mogu naći i vegani, ali i oni koji vole tradicionalan doručak sa pršutom i jajima.

Nakon zdravog doručka bićete produktivniji, puni energije osećati se bolje. Mnogo je benefira takvog doručka na naše telo i o tome pored recepata pišu na svom blogu Ivana i Goran, a pisaćemo i mi u nekom narednom periodu.

 

 

Autor: explorenovisad.rs