Na početku beše ritam

share on:

U subotu, 13. i 20. aprila  2019.godine, s početkom u 12 časova, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, u klubu „Tribina mladih“, održaće se otvorene radionice LATINO AMERIČKIH UDARAČKIH INSTRUMENATA, pod nazivom Na početku beše ritam.

U subotu 13.04. predstavićemo vam brazilske samba udaračke instrumente, a u subotu 20.04. latino američke udaraljke. Voditelj radionice je novosadski muzičar perkusionista Saša Ignjatović. 

Ukoliko se za radionicu ne prijavljujete putem elektronskog obrasca, štampani primerak Prijavnog lista, popunjen i potpisan, možete doneti lično, u muzičku redakciju Kulturnog centra Novog Sada (Katolička porta 5).

O radionici

Na prvoj radionici predstavljene brazilske samba udaraljke. Pričaće se o istoriji instrumenata, predstaviće se tehnika sviranja, a na video primerima ostvariće se uvid u njihovu ulogu u tradicionalnim muzičkim sastavima, kao i njihovu primenu i ulogu u modernoj muzici. Posebna pažnja će se obratiti na ono, po čemu je u muzici Brazil najprepoznatljiviji, a to su samba i karneval. Biće reči  o nastanku prvih škola sambe, kako su se razvijali karnevali, a sa njima i takmičenja škola sambe. Predstaviće se osnovni sastav SAMBA BATERIJE, tj. skupine udarača koji sviraju sambu, ali i ostale tradicionalne ritmove i koji su neizostavni elemenat samba karnevala.

Učesnici radionice će moći aktivno da učestvuju, tj. da probaju i sviraju instrumente. Svi instrumenti, palice i ostala potrebna oprema će biti obezbeđeni s naše strane.

Naš cilj je da na kraju radionice naučimo i svi zajedno odsviramo neke ritmove i tako zainteresujemo i ohrabrimo muzičare, bubnjare i perkusioniste, da u budućnosti u svojim sastavima možda uvrste i neke od ovih instrumenata i ritmova i tako daju neki novi, drugačiji zvuk svojoj muzici.

Ovim pozivamo perkusioniste, bubnjare, a i ostale muzičare da se uključe u rad radionica kako bi osetili energiju SAMBA BATERIJE.

SAŠA IGNJATOVIĆ je kao srednjoškolac počeo da se interesuje za ritam i počinje da svira bubnjeve. Od tada se amaterski bavio muzikom dugi niz godina, sve dok 2002. godine nije došao u dodir sa udaraljkama. Od tada aktivno počinje da svira udaračke instrumente i sarađuje sa mnogobrojnim grupama i muzičarima i tako počinje profesionalno bavljenje muzikom. 2007. godine u Novom Sadu osniva prvu školu brazilskih samba udaraljki Sambansa. To je jedina škola takvog tipa u Srbiji, a i regionu, u kojoj je zastupljen program učenja sviranja brazilskih udaračkih instrumenata. Od 2012. godine, njegovo interesovanje za muziku i druge instrumente se proširuje, tako da počinje putovanje kroz svet komponovanja, pevanja, sviranja gitare i drugih instrumenata. 2013. godine osniva autorsku rok grupu The Legatees, a 2018. godine počinje da se izražava i kao kantautorski muzičar.

Autor: explorenovisad.rs


Parse error: syntax error, unexpected '.', expecting '&' or variable (T_VARIABLE) in /home/exploren/public_html/wp-content/plugins/ad-inserter/includes/agent/Agent.php on line 357