Novi Sad će dobiti spomen ploču Ignjatu Pavlasu i kopiju broda “Šajka”

share on:

Savet za kulturu Skupštine grada prihvatio je danas inicijative da se postavi spomen ploča posvećena Ignjatu Pavlasu u Železnikoj 10 i kopija broda “Šajka” na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Na sednici je objašnjeno da je predlog da poznati novosadski advokat i predsednik Sokolskog udruženja Ignjat Pavlas, koji je rođen 1887, a ubijen u Novosadskoj raciji 1942. godine dobije ploču u Železničkoj 10, predlog firme “Macchiato kuća”, koja je vlasnik objekta na toj adresi. U ovoj kući u Železničkoj 10 je Pavlas živeo od 1922. godine do smrti.

Drugi predlog koji se našao na dnevnom redu današnje sednice, bio je da se na Petrovaradinskoj tvrđavi, tačnije na zelenoj površini uz Kamenički put u blizini kolskog puta za Hornverk, postavi kopija broda “Šajkaška” iz vremena vojne granice. Ova ideja je potekla od Fondacije “Exit”. Članovi komisije su se složili sa ovom idejom i prosledili inicijativu gradskim upravama da je razmotre.

U zahtevu Egzita se navodi da bi brod “Šajka” koji su koristili Srbi vojnici-graničari, bila umetnička instalacija duga 10, široka 1,5 i visoka 2,5 metara izrađena od aluminijuma u beloj boji i postavljena na kamenom postamentu visine tri metra. Egzit je naveo i da bi se instalacija uradila u saradnji sa multimedijalnom umetnicom i mirovnom aktivistkinjom Joko Ono, a finansiralo bi se u saradnji sa Evropskom prestonicom kulture u sklopu programske oblasti “Kapela mira” i kompanijom NIS kroz program “Zajednici zajedno”. Napomenuto je i da posebna sredstva iz budžeta Novog Sada nisu potrebna za realizaciju ovog projekta.

Izvor: 021.rs