Novi Sad najskuplji grad za život, Beograd tek na petom mestu

share on:

Prema analizama kupovne moći, ali i cena potrošačke korpe koje je sprovelo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Novi Sad se nalazi na prvom mestu.

Cena potrošačke korpe u decembru 2020. za tročlanu porodicu u Novom Sadu iznosila je 82.073 dinara, piše Blic. Prema analizama ministarstva “cena života” u Novom Sadu na mesečnom nivou iznosi čak 3.900 dinara više od glavnog grada Srbije – Beograda.

Iako Beograd mnogi smatraju najskupljom sredinom za život, po analizama kupovne moći od 15 gradova, srpska prestonica je na petom mestu, dok prvu poziciju na ovoj listi ubedljivo zauzima Novi Sad, a poslednju Leskovac gde je potrošačka korpa najjeftinija u Srbiji i iznosi 64.000 dinara.

Potrošačku korpu, inače, čini 75 artikala prehrambenih namirnica, ali i troškovi prevoza, stanovanja, duvana i alkoholnih pića, zdravstva i obrazovanja.

Osim Novog Sada i naredna tri mesta na listi zauzimaju gradovi iz Vojvodine. Na drugom mestu ove analize nalazi se Zrenjanin, u kome cena potrošačke korpe iznosi 81.755 dinara. Pančevo je treće sa 81.151 dinara, a četvrti grad na listi je Subotica, u kojoj je tročlanom domaćinstvu u decembru za životne potrepštine bilo potrebno 79.499 dinara.

Sa 78.177 dinara Beograd je iza ovih vojvođanskih gradova, a sledi Niš, čijim je stanovnicima za osnovne životne potrepštine potrebno 69.391 dinara.

Iz organizacija potrošača upozoravaju da je iz ove analize vidljivo da postoji disbalans između visine primanja i cene prosečne potrošačke korpe u pojedinim sredinama, odnosno da postoje gradovi i opštine čiji građani svojim primanjima ne mogu da pokriju troškove koji se odnose na parametre koji su uzimani u obzir.

Prosečna potrošačka korpa u decembru na nivou cele Srbije je iznosila 74.057 dinara, a minimalna 37.941 dinara, dok je prosečna plata bila 66.092 dinara. Posmatrano po gradovima, natprosečnu neto zaradu u decembru 2020. godine statistika je registrovala samo u Beogradu, gde je bila 82.309 dinara i Novom Sadu sa 77.193 dinara“, kažu u organizacijama potrošača.

Autor: Blic