Od sevdaha do Joko Ono – Evropska prestonica kulture slavi mir

share on:

Svi se sećamo C kafe i njenog pakovanja, u kojima se vrlo često, kad se kafa potroši, držao neki drugi začin za jelo. Nezaboravne su Pionir bombone, deterdžent za sudove Taš, šolja Kinder Lade, Eurokrem Takovo, stara staklena flaša Koka kole. Ambalaže tih proizvoda, ali i drugih koji su obeležili svakodnevnicu u Jugoslaviji, uz predmete poput telefona sa brojčanikom, stare fotografije, novine, aparate deo su izložbe „Život običnih ljudi u kraljevini i socijalističkoj Jugoslaviji“ koja se održava 8. juna u okviru nove programske platforme „Tvrđava mira“ koju pokreće „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. Ova kolekcija Novosađanina Zorana Jankovića biće otvorena za javnost od 18 časova do ponoći u atomskom skloništu u Alekše Šantića 27.

 

Spomenik mira Novom Sadu potpisuje Joko Ono

Ključni događaj koji će obeležiti jun u Novom Sadu je definitivno postavljanje spomenika mira „One day…“ koji je kreirala svetski poznata multimedijalna umetnica i mirovna aktivistkinja Joko Ono. Novi simbol Novog Sada napravljen je na osnovu modela tradicionalnog srpskog vojnog broda, takozvane „šajke“. Petrovaradinska tvrđava je odabrana, simbolično, kao najveće defanzivno vojno utvrđenje u Evropi, izgrađeno u 18. veku.

To je jedan od najznačajnijih programa u okviru „Tvrđave mira“ koji se realizuje u saradnji sa Exit fondacijom, uz sufinasiranje „Novi Sad 2021“ i kompanije NIS, povodom obeležavanja stogodišnjice od potpisivanja Versajskog mirovnog sporazuma i završetka Prvog svetskog rata. Spomenik, koji će biti otkriven 28. juna, biće nova kulturno-turistička atrakcija grada i doprineće promociji Novog Sada na međunarodnoj sceni i afirmisanju Petrovaradinske tvrđave kao tvrđave mira.

I „NEO“ je deo „Tvrđave mira“

U tom duhu, muzička predstava „Priča o vojniku“ biće odigrana 8. juna u Studiju M sa početkom u 20 časova, u izvođenju glumca Zijaha Sokolovića sa sjajnim muzičarima iz Slovenije, Švedske i Amerike. Delo Igora Stravinskog iz 1918. koje je u originalu napisano po ruskoj narodnoj priči, ali na francuskom jeziku, govori o posledicama rata na vojnika koji se vraća kući i nakon svega se suočava sa onim što je video, doživeo, učinio. Predstava je među prvim primerima interdisciplinarnog teatra, koji objedinjuje muziku i glumu. „Priča o vojniku“ samo je jedan od programa koji se realizuju u okviru festivala klasične muzike „NEO“ i programske platforme „Tvrđava mira“. Naredni, koji će definitivno oduševiti ljubitelje sevdalinki je koncert „Sevdah“. U Sinagogi, 9. juna od 20 sati, Novosađanima će ovaj žanr na nešto drugačiji način predstaviti muzičari sa prostora bivše Jugoslavije: Mustafa Šantić, osnivač kultnog benda „Mostar Sevdah Reunion“ i vrsni muzičari Jelena Jakovljević, klarinetista Mate Bekavac, gitarista Boško Jović i violinista Ivan Vanja Radoja. Karte za oba događaja mogu se kupiti na prodajnim mestima Gigstix-a. Klasična muzika na ne-klasičan način karakteristika je festivala „NEO“, pa ćemo tako 11. juna u Crkvi imena Marijinog u 20 sati imati priliku da čujemo i najstariju duhovnu muziku hrišćanske Evrope, gregorijanske korale, u izvođenju Ansambla „Kaliomene“, uz svetlosne projekcije, dok će Koncert na Salašu 14. juna u 20 sati biti sjajna prilika da čujemo koncert kamerne muzike na nesvakidašnjoj lokaciji Salaša 137, u ambijentu na otvorenom.

Šesta i sedma umetnost u znaku mira

Zašto je Šekspir i dalje najigraniji dramski pisac? Zašto se smatra najzahtevnijim glumačkim zadatkom? Zašto su poruke njegovih dela vanvremenske? Otkrićemo u predstavi „Moj Šekspir“ koja će biti izvedena 28. juna u 20 časova u Vili Stanković, u Čortanovcima. „Moj Šekspir“ Nikite Milivojevića uključuje neke od najznačajnijih glumaca iz svih delova bivše Jugoslavije, koji će ovom prilikom, na svojevrstan način publici predstaviti svog Šekspira. Na taj način, porukama mira koje šalje programska platforma „Tvrđava mira“ pridružio se i 5. Šekspir festival koji se svakog juna održava u Čortanovcima.

Sedma umetnost, u okviru „Tvrđave mira“, otvoriće pitanje posledica koje su iza sebe ostavili ratovi ’90. godina na ovim prostorima. Jubilarni 5. filmski fest 21114 Novog kulturnog naselja, koji će biti održan 14. 15. i 16. juna pod otvorenim nebom, na mestu buduće kulturne stanice, u ulici Bate Brkića, obuhvatiće aktuelne filmove iz regiona sa temom šta su ratni sukobi ostavili iza sebe.

1999-2019: 20 godina kasnije

Zadatak platforme „Tvrđava mira“ je i da pokrene pitanje zajedništva, kojim će se baviti interaktivna pozorišna predstava „78 dana bliskosti u strahu – 20 godina od bombardovanja” koja će biti izvedena 30. juna u 19 časova u kulturnoj stanici Svilara. Predstava je inspirisana sećanjima i narativima građana Novog Sada iz perioda NATO bombardovanja i sačinjena je od prikupljenog materijala Novosađana (sećanja, fotografija, audio-vizuelnih izvora, novina…). Tema predstave, koja će uključiti i publiku u dijalog, je bliskost u zajednici koja nastaje u specifičnim okolnostima i postavlja pitanja zašto nam je potreban ekstrem da bismo se ponašali „ljudski“ i zašto se veze uspostavljene u zajednici u tom periodu ne održe – kad opasnost prođe, sve se vrati na isto.

O posledicama NATO bombardovanja biće reči 10. juna na tribini „Dvadeset godina od završetka bombardovanja NATO alijanse“ koja će početi u 12 sati u Kulturnom centru Novog Sada. Cilj tribine je da, što je moguće objektivnije, odgovori na pitanje koje su stvarne posledice agresije, ali i da predoči današnju političku i kulturološku „mapu sveta“, odnosno šta nam je obaveza u 2019. kako bismo očuvali mir.

 

Ceo program platforme možete pronaći na adresi: http://bit.ly/tvrdjavamira i na društvenim mrežama.

 

Autor: explorenovisad.rs