Otvoren jubilarni dvadeseti Novosadski džez festival

share on:

Na 20. Novosadskom džez festivalu, koji je zvanično otvoren u Srpskom narodnom pozorištu, deset ansambala sa svetske i domaće džez scene predstaviće se domaćoj publici. Festival su otvorili član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i dirigent Vojislav Bubiša Simić.

U glavnom koncertnom programu učestvuju: Macha Gharibian Trio, Julia Siedl Trio, The Steve Wilson&Wilsonian’s Grain, Shalosh, The Jeff “Tain” Watts Quartet, Seamus Blake & French connection, The Berklee Global Jazz Institute Ambassadors ft Marco Pignataro, a poseban projekat 20. Novosadskog džez festivala predstavljaće Jumbo Big Band koji će svirati u subotu, 17. novembra. Sastoji se od tri big benda i to Big benda RTS, Big benda RTV SLO i Džez orkestra HRT.

“Novi Sad je u danima festivala zaista međunarodni centar džeza i srodnih pravaca, i tada najznačajnija imena predstave svoj rad i svoje umeće. Mi smo ponosni na sve što je u okviru ovog projekta do sada učinio Kulturni centar, i sigurni da će nastaviti da oplemenjuje program i u predstojećim festivalima. Zbog tako predanog rada kulturnih poslenika, ali i pojedinačnih umetnika Novi Sad je i postao Evropska prestonica kulture. Kao Grad nastojimo da obezbedimo neophodnu logistiku, da poboljšamo infrastrukturu, podstaknemo sinergiju, i da putem uspeha krenu i novi slični programi”, istakao je Dalibor Rožić.

Ove godine uvodni program 20. Novosadskog džez festivala počeo je 6. i trajao do 12. novembra. U Novom Sadu ugošćeni su muzičari sa The Berklee Global Jazz Institute. Reč je o bendu koji će nastupati drugog festivalskog dana, a predvodi ga Marko Pinjataro, profesor, saksofonista i direktor ove institucije koji je održao i radionicu u okviru pratećeg programa. Takođe, u uvodnom programu priređene su i radionice za decu i mlade u saradnji sa Centrom za socijalni rad, koji drži radionicu po programu “El sistema”, a organizovana je i radionica u saradnji sa ŠOSO “Milan Petrović”.

Autor: explorenovisad.rs