Otvorena izložba „Nikola Tesla – u svom i našem vremenu“

share on:

U saradnji Muzeja Nikole Tesle iz Beograda i Kulturnog centra Novog Sada, u utorak 7. maja u klubu „Tribina mladih“ KCNS-a, otvorena je izložba „Nikola Tesla – u svom i našem vremenu“. Otvaranju postavke, koja se može pogledati do ponedeljka 13. maja, prisustvovali su: Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu, Ivona Jevtić, direktorka Muzeja Nikole Tesle, i Bojan Panaotović, direktor KCNS-a.

Izložba prikazuje život i delo jednog od najvećih naučnika na svetu, sa posebnim osvrtom na poreklo i istorijat porodice i pronalaske Nikole Tesle (Smiljan, 1856 – Njujork, 1943).

Mnogim okupljenim Novosađanima, među kojima su bili i osnovci i srednjoškolci novosadskih škola, najpre se obratio direktor KCNS-a Bojan Panaotović rekavši da se bogatstvo jednog naroda ne meri samo zlatnim polugama, deviznim rezervama i bruto društvenim proizvodom, nego i nečim mnogo važnijim – kulturnim, naučnim i identitetskim blagom.

– Ne svojatajmo Teslu isključivo po srpskom nacionalnom ključu, jer veliki naučnici, umetnici i stvaraoci nisu samo deo baštine sopstvenog naroda već čitavog čovečanstva – rekao je Panaotović.

Direktor KCNS-a je, zatim, podsetio na nedavno pismo francuskih intelektualaca koji su u molbi svojoj vladi da povuče priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije naveli da srpski manastiri na Kosmetu nisu samo srpsko nego i evropsko i svetsko bogatstvo.

– Tako je i sa Teslom: ponosni smo i služi nam na čast što je iznikao iz našeg naroda, ali isto tako znamo da pripada i Evropi i svetu – zaključio je Panaotović.

Direktorka Muzeja Nikole Tesle Ivona Jevtić istakla je zadovoljstvo jer je njen sedmočlani saradnički tim uspeo da „napravi magiju“ o Tesli, čoveku koji je zadužio čitavo čovečanstvo.

– Tesla je poseban, jer sve što je radio, radio je isključivo za dobrobit čovečanstva, što je lepa poruka, prvenstveno mladim ljudima, da sve što rade, rade za dobrobit svojih bližnjih i celog sveta – rekla je direktorka Jevtić i zahvalila na gostoprimstvu KCNS-u i gradonačelniku Vučeviću, kojem je poklonila knjigu o Tesli.

Pošto je podsetio da Tesla nikada nije boravio u Novom Sadu, ali je zahvaljujući ovoj izložbi „u svom gradu“, gradonačelnik Miloš Vučević naveo je nekoliko istorijskih podataka koji povezuju velikog naučnika i Novosađane.

– Godine 1918. Novi Sad je jednu ulicu nazvao Teslinim imenom, a 1936. godine, na Teslin 80. rođendan, gradski oci su ga proglasili počasnim građaninom Novog Sada. Zatim, 1956. prva novosadska škola dobija ime po Tesli, a 1992. godine i jedna mesna zajednica nazvana je po njemu. Suština je da je Tesla vanvremenska ličnost koju ni posle toliko godina ne možemo da shvatimo i da razumemo sve što je uradio i stvorio – kazao je Vučević i proglasio izložbu otvorenom.

Na otvaranju izložbe posetiocima je bila dostupna i VR oprema sa aplikacijama pomoću kojih su mogli da vide dve Tesline najpoznatije laboratorije kroz svet virtuelne realnosti. Vladimir Perić, kustos Muzeja Nikole Tesle, proveo je kroz izložbu svojim stručnim tumačenjem.

Autor: explorenovisad.rs