Overa zdravstvenih knjižica bez odlaska na šalter

share on:

Poslodavci u Srbiji, za svoje zaposlene i članove njihvih porodica, više neće morati da overavaju zdravstvene kartice odlaskom na šalter, već država to čini umesto njih na osnovu podataka Poreske uprave o uplaćenim doprinosima.

Zahvaljujući automatskoj overi zdravstvenih kartica, nestao je veliki birokratski teret za poslodavce i ostvarena je ušteda u privredi od najmanje 1,5 miliona evra godišnje.

Predsednica vlade Ana Brnabić potvrdila je da je overa knjižica moguća bez odlaska na šalter.

“Završen je veliki posao. Nadala sam se da će to biti i ranije, ali od 1.oktobra poslodavci mogu da overe knjiže bez odlaska na šalter”, rekla je ona i dodala se na taj način pravi ušteda od oko 500.000 sati za privredu koja je do sada toliko vremena gubila na šalterima RFZO.

Ona je rekla da to još ne važi za sve preduzetnike i poljoprivrednike koji zdravstvene knjižice overavaju po staroj proceduri, ali da se nada da će i oni do polovine naredne godine to moći da čine bez odlaska na šalter.

Ovakav način overe, odnosno produženja overe, važi samo za one zaposlene koji imaju nove kartice.Kako kartice, iako su zahtvi podneti još prošle godine,bar u  Filijali Novi Sad, nisu dostavljene zaposlenima, to se još uvek mora u RFZO čekati u redu radi dobijanja potvrde.

Još nešto dovodi u zabunu osiguranike. Naime,u zavisnosti od toga kada se i kako ažuriraju podaci o uplatama doprinosa iz Poreske uprave,zavisi da li će kartica biti overena-produžena overa ii će se opet nositi gomila papira i čekati u redu.

Svakako je ovo bitan napredak u odnosu na dosadašnje postupke overe-produženja overe,ali treba biti strpljiv, preboleti sve dečije bolesti novog sistema da bi sve funkcionisalo kako je zamišljeno.

Autor: explorenovisad.rs