Počinje jubilarno “Leto na Trgu galerija”, manifestaciju otvara Aleksandar Dujin orkestar

share on:

Jubilarna manifestacija Leto na Trgu galerija, u organizaciji Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića počinje 24. juna.

I ove godine doneće posetiocima zanimljive sadržaje iz oblasti istorije umetnosti, filma, putopisa i muzike.

Svakog četvrtka, od 24. juna do 26. avgusta, u 21h, u vrtovima svojih zdanja, kao i na samom Trgu galerija, tri muzejske ustanove prirediće besplatne kulturno-umetničke programe na otvorenom.

Organizaciju manifestacije započele su Galerija Matice srpske i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog 2012. godine pod nazivom Leto u vrtu galerija s željom da se u toku letnjih meseci, kada je manje kulturnih dešavanja u gradu, Novosađanima prirede zanimljivi i raznovrsni sadržaji koji prikazuju kulturu različitih zemalja sveta.

Od 2018. godine pridružila im se i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića i od tada manifestacija nosi naziv Leto na Trgu galerija. Na ovaj način ukazano je kako na značaj zajedničkog delovanja tri muzejske ustanove, tako i na sam prostor Trga galerija.

Od početka održavanja, u programima je uživalo više od 12.000 posetilaca.

Ovogodišnja manifestacija započinje u četvrtak, 24. juna u 21h koncertom Mi u Evropi – Evropa na Trgu u izvođenju Aleksandar Dujin orkestra, koji će svojim prepoznatljivim aranžmanima publici izvesti odabrane francuske šansone, italijanske kancone, latino muziku Portugala i Španije, šlagere Jugoslavije, kao i englesku pop muziku.

Osim koncerta, posetioci će imati mogućnost da pogledaju i multimedijalni film nastao u okviru projekta Virtuelno putovanje Evropom, sa muzikom u autorskom aranžmanu Aleksandra Dujina iz osam prestonica Evrope – Pariza, Londona, Berlina, Moskve, Budimpešte, Madrida, Rima i Beograda.

Osim predviđenog programa, u ovoj jubilarnoj godini, muzejske institucije će svake večeri projekcijom fotografija publiku vizuelno podsetiti na neke od najupečatljivijih programa realizovanih tokom desetogodišnjeg postojanja.

Celokupan program pogledajte na sajtu Galerije Matice srpskeSpomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića.

Autor: 021.rs

Naslovna fotografija: GMS