Predavanje istoričara Milovana Balabana „Crna Gora 1914–1918 – stav Britanije“, možete pogledati u utorak, 29. septembra u 19 časova na zvaničnom Jutjub kanalu KCNS.

share on:

Na predavanju će biti reči o učešću Crne Gore u Velikom ratu 1914 – 1918, značaju  njenog učešća za Srbiju i Evropu, kao i stavovima Velike Britanije koji su bili dominantni tokom rata, a ticali su se statusa ove male države tokom i posle rata. Takođe, biće reči o motivima Velike Britanije koji su odredili njen odnos prema Crnoj Gori, sagledavanju nacionalnog pitanja Crnogoraca i vizijama, kada je u pitanju Srbija i jugoslovenska država, koja je bila, makar na kraju rata, u planovima ostrvske imperije i Amerike.

Takođe, govorićemo i o stavovima samih Crnogoraca. Njihovom nacionallnom osećaju u političkom etničkom i duhovnom smislu. Naročito ćemo istaći delovanje izbegličke crnogorske vlade i kralja Nikole, kao i složenost situacije pred ujedinjenje sa Srbijom, ali i analizirati sam proces prisajedinjenja sa svim njegovim dobrim i nedovoljno kvalitetnim procesnim radnjama.

Autor: explorenovisad.rs