Predavanje katoličkog teologa i istoričara Gorana Šarića na temu „Jasenovac i ustaški genocid u NDH“ na Jutjub kanalu KCNS

share on:

Predavanje Gorana Šarića, katoličkog teologa i istoričara, na temu „Jasenovac i ustaški genocid u NDH“ (7. 5. 2021) možete pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

– Hrvatsko-srpski odnosi su povijest teških riječi i još težih djela – apostrofirao je Šarić na samom početku predavanja.
Nijedan zločin ne može biti opravdanje za neki drugi zločin koji mu je prethodio, a sukobi između Hrvata i Srba datiraju još iz 1941. pa i ranije. Još su habzburške vlasti insistirale na tome da Zagreb učine centrom antislovenstva kao protivtežu Beogradu.

Ustaški pokret osnovao je Ante Pavelić s ciljem da se stvori nezavisna hrvatska sredina. Osnovana je NDH – država terorističkog karaktera, u kojij su Srbi od prvog dana bili diskriminisani. Zabranjena je ćirilica, Srbi su hapšeni, oduzimana im je imovina. U samo dvadeset dana od postanka NDH, Srbi, Jevreji i Romi doživeli su nezapamćenu tragediju. NDH je bila pod nacističkim i fašističkim protektoratom.
Nakon što je isceniran pseudoustanak srpskog stanovništva, koje je proterano u šume i primorano da se bori za golu egzistenciju, stvoren je izgovor za masovno smeštanje srpskog življa u logore. Jasenovac je samo jedan od njih, ali najmasovniji, najorganizovaniji radni logor i logor smrti, veći i od Aušvica. Jasenovac je posebno ozloglašen zbog varvarskog načina na koji su žrtve ubijane, ali i zbog broja žrtava koje su u Jasenovcu izgubile život.

– Dokle god se hrvatsko društvo ne suoči s ovim zločinima, srpsko-hrvatski odnosi će biti upitni. Nema pomirenja bez pravde, a nema pravde bez istine – zaključio je Šarić.

Autor: explorenovisad.rs