Predavanje Ognjena Karanovića na temu „Sudbina zločinaca iz Jasenovca – srpsko-hrvatski odnosi u Drugom svetskom ratu“ na Jutjub kanalu KCNS

share on:

Predavanje Ognjena Karanovića na temu „Sudbina zločinaca iz Jasenovca – srpsko-hrvatski odnosi u Drugom svetskom ratu“ (27. 5. 2021) možete pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novi Sad.

Nastavljajući niz predavanja posvećenih jednoj od najbolnijih tema iz ne tako davne istorije, Karanović je kazivanje o Jasenovcu ovog puta posvetio sudbini vrhovnih krvnika zloglasnog stratišta.

Logor Jasenovac je bio najveći koncentracioni i logor smrti u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj na prostoru okupirane Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata. Formiran je u avgustu 1941. godine u okolini istoimenog gradića, a uništile su ga ustaše aprila 1945. godine da bi sakrile svoje zločine.

Vjekoslav Maks Luburić, najozloglašeniji krvnik, bio je sinonim za Jasenovac. Govoreći o njemu, Karanović je izneo i veoma detaljne biografske podatke Luburićevih najbližih saradnika, takođe jasenovačkih krvoloka: Dinka i Nade Šakić, Ljuba Miloša, Petra Brzice.

– Do danas su nam veoma malo poznate krvave biografije zločinaca iz ovog balkanskog Aušvica, kao i njihova sudbina nakon završetka Drugog svetskog rata i nestanka NDH. Do sada nisu objavljene studije o psihološkim profilima zločinaca koje bi rasvetlile motive zbog kojih su se prihvatali državnih zadataka u bezumnom pohodu istrebljenja svih stanovnika u ondašnjoj NDH koji su za ustaške vlasti bili nepoćudni – istakao je Karanović.

Autor: explorenovisad.rs