Predavanje Srđana Graovca na temu „Stvaranje Titove Jugoslavije i velike sile“ na Jutjub kanalu KCNS

share on:

Predavanje Srđana Graovca na temu „Stvaranje Titove Jugoslavije i velike sile“ (27. 5. 2021) možete pogledati na  Jutjub kanalu KCNS.

Govoreći o stvaranju komunističke ili Titove Jugoslavije, Graovac se posebno osvrnuo na ključnu ulogu koju su velike sile imale u njenom formiranju.

Na drugom zasedanju AVNOJ-a donesene su odluke o stvaranju državne organizacije nove Jugoslavije, koja je dobila svoj parlament i vladu. Usvajanjem deklaracije i odluka obezbeđene su tekovine narodnooslobodilačkog rata i onemogućen je povratak na predratno stanje i pre svih odbačena mogućnost ponovnog uspostavljanja monarhije za koju se zalagala Velika Britanija, videći svoju produženu ruku u Draži Mihajloviću. Ravnogorski pokret je usvojio rezoluciju potpuno suprotnu deklaraciji koju je formulisao AVNOJ.

– Međutim, komunisti, pod vođstvom Tita, krajem novembra 1943. sazvali su sastanak u Jajcu na kom je odlučeno da se stvori nova vlada i novi ustav. Zaključci sa ovog sastanka proglašeni su tekovinama Titove gerilske borbe – rekao je Graovac.

Autor: explorenovisad.rs