Predstava “Gidionov čvor” na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta (26. maj)

share on:

Kakva je to predstava koja nema potpisanog reditelja, u kojoj nema muzike, nijednog zvučnog efekta, nijedne promene svetla, nema raskošnih kostima, a scenografija je svedena na nekoliko školskih klupa i jednu profesorsku katedru? Fantastična! Jer polazi od dva osnovna elementa svakog dobrog pozorišta – odličnog teksta i izvanredne glume! Sat i po vremena ove duodrame predstavljaju uzbudljiv, emotivno snažan, pa i potresan pozorišni čin koji će vas – a valjda je dobrom pozorištu to i svrha i cilj – naterati na preispitivanje mnogih dosadašnjih stavova, u ovom slučaju o sistemu čiji smo deo u velikom periodu svog života – kao đaci, nastavnici, roditelji. I što ja najvažnije – kao oni koji odlučuju o vaspitavanju svoje dece.

Naša redakcija pogledala je prošlog meseca predstavu „Gidionov čvor“ (produkcija Gradskog pozorišta Bečej) i uverila se sa koliko uverljivosti dve mlade glumice – Bojana Milanović i Simonida Mandić – tumače izuzetno zahtevne uloge dveju zrelih žena koje se jedna pred dugom potpuno ogoljuju, emotivno i psihički, iako znaju da će tako doći do istine koja će obema naneti mnogo patnje. U tom sukobu dve žene odnosno dva principa u shvatanju vaspitanja i obrazovanja – jednog previše liberalnog i jednog naizled klasično školskog –vremenom će se sve više gubiti obziri koji ih sprečavaju da saopštavaju previše bolne i neprijatne istine.

Zaista pretežak glumački zadatak savladan besprekorno!

Istovremeno, veoma slojevit tekst mlade američke autorke Džone Adams postavlja pitanje šta jednog labilnog i nedovoljno zaštićenog pojedinca lakše i brže može odgurati do ivice ponora – previše slobode ili previše sputavanja?

Najtoplije preporučujemo duodramu „Gidionov čvor“, ma koliko da su ovakve drame i famozne teške teme uobičajeno nepopularne kod pozorišne publike. Ali lakih komada imamo i previše, a izvanredne predstave potrebne su svakom pozorištu i svakom društvu!

Zato dođite na Kamernu scenu Srpskog narodnog pozorišta u sredu, 26. maja, od 20.30.  I povedite sa sobom srednjoškolce, njihove roditelje i nastavnike!

 

O predstavi:

 “Gidionov čvor”

Tekst: Džona Adams

Autorski projekat

Prevod: Mila Jakšić Šajtinac i Uglješa Šajtinac
Igraju:

Korin – Bojana Milanović
Heder – Simonida Mandić

Produkcija: Gradsko pozorište Bečej

Premijera: Gradsko pozorište Bečej, 12. februar 2021.

Foto: Mila Pejić

Autor: explorenovisad.rs