Prijavite se na turističku turu „Gospodski Novi Sad”

share on:

Dragi naši, u saradnji sa Pozorištem Mladih i sa turističkom agencijom Putokaz 021, predstvljamo Vam turističku turu „Gospodski Novi Sad”.

Otkrijte novo lice starog jezgra Novog Sada u pratnji  stručnog turističkog vodiča, agencije Putokaz 021!

Provedite prijatna 2 sata 2.10.2019. u potpuno drugačijoj popodnevnoj šetnji sa prijateljima.

Nakon pešačke ture odlazimo u Pozorište Mladih gde ćemo pogledati predstavu „Tre sorelle”.

Novi Sad je neverovatno mesto gde se cela Evropa susreće!

U ovom prelepom gradu čije ime označava rast- stvaranje, prepliću se stvaralačke tekovine skoro 30 različitih nacija. Otkrijte neverovatnu priču o gradu i ljudima koji su ga stvorili!

Upoznavanje sa istorijom i kulturom grada. Novi Sad je grad kulture, raznovrsnosti i tolerancije. Pored božanske reke Dunav u senci druge po veličini tvrđave u Evropi-Petrovaradina razvio se trgovački i zanatlijski centar Novi Sad. Grad koji je poznat i kao srpska Atina. Ovaj naziv dobio je po mnogim kulturnim institucijama koje se nalaze u našem gradu, Matica Srpska-najstarija kulturna institucija u Srbiji, Zmaj Jovina gimnazija- druga po starosti gimnazija u Srbiji…

Započinjanje pešačke ture – obilazak starog jezgra u okviru kojeg će se obići: Trg galerija, palata Habag, galerija Matice Srpske, galerija Spomen zbirka Pavla Beljanksog, ostaci jermenske crkve, trg Maldenaca, nekadašnji hotel Central, Parčetićeva palata, Adamovićeva palata, Sinagoga, trg Slobode, gradska kuća, nekadašnji Grand hotelom Majer, nekadašnja poslastičarnica Dornšteter, katolička crkva Ime Marijino, spomenik Svetozaru Miletiću, Kafana kod Lipe, kuća Save Vukovića, učiteljski konvikt, najstarija bolnica u Novom Sadu, Nikolajevska crkva, Matica Srpska, pravoslavna saborna crkva sv. Đorđa, Zmaj Jovina ulica, Vladičanski dvor, najstarija kuca u Novom Sadu-kuća kod Belog Lava, Kuća sa đuletom, kafana kod crnog Jarca, Dunavski park, Muzej Vojvodine, Banovina i jos mnogo toga…

„Tre sorelle”

„Radnja ovog komada se događa u Prčnju, u Boki Kotorskoj, u 18.veku, maloj sredini u kojoj se ništa bitno ne događa, i u kojoj nije teško da pojava neznanca lako uzdrma živote tri mlade devojke. Zaljubljenost ih budi iz letargije, rađa u njima odlučnost, i želju da pobegnu iz učmale sredine, u kojoj sve počinje da ih guši.

Tri sestre u ovoj predstavi igraju Marija Radovanov (Nera), Slavica Vučetić (Bianka), i Kristina Savkov (Roza). Njihovog brata Marka igra Ivan Đurić, lokalnog ludaka Joju Saša Latinović, a Slobodan Ninković je Damjan, kapetan broda, u kojeg se zaljubljuju sve tri sestre.

To jeste ljubavna, melodramska priča, u najboljem smislu te reči, ali je to u suštini priča o osvajanju slobode i rušenju granica, koje postavljaju društvo i crkva. U tom smislu je ovaj komad pomalo i škakljiv, jer se dotiče i religiozne priče, odnosno uzusa, stega, zidova koji su postavljeni, i njihovog rušenja i osvajanja lične slobode, napominje reditelj ove predstave Miloš Jagodić.

Po njegovim rečima, i društvo, kao i crkva, postavljaju neke zidove i granice da bi nas držale pod kontrolom, mogle da manipulišu i vladaju odnosima koji su među ljudima. U takvoj situaciji se događa ljubav, podseća Jagodić, a ona stvara energiju koja ima snagu da sruši te zidove. Čak i u zabačenom mestu kakvo je Prčanj, gde takođe postoji, kako ukazuje Miloš Jagodić, čežnja, želja, i ljudska potreba da se ode, oslobodi, i osvoji nešto novo.

No, pitanje je da li je to dovoljno, jer se ovaj komad završava neispunjenom ljubavlju, koja ostavlja tri sestre da večito čekaju čoveka u koga su se zaljubile.

Bokeški jezik, kojim je pisan ovaj komad, mešavina dalmatinskog i crnogorskog, daje miris, patinu, i romantiku, smatra reditelj, jer je i ova priča pomalo i romantična, i bajkovita. Taj jezik i govor su zapravo način mišljenja, i zato je i ostavljen i u ovoj predstavi, jer, kako kaže Jagodić, kad bismo ga preveli u književni jezik, više ne bi imao te mirise.

Turistička tura  će biti  organizovana u sredu 2. oktobra , od 18 časova (skup na Trgu Mladenaca).

Trajanja turističke ture :  4 sata

Cena turističe ture  :  800,oo rsd. 

Primer upatnice možete pronaći klikom OVDE

U cenu turističke ture uključen je obilazak Novog Sada uz pratnju turistikog vodiča i ulaznica za pozorišnu predstavu.

Način prijave:

Svi zainteresovani za turističku turu mogu se prijaviti tako što će nam poslati poruku na telefon 063 14 11 840

U sadržaju poruke treba da pošaljete:

1. Ime i prezime

2.Broj osoba koje prijavljujete na turu  ( Ukoliko idete sami, nije potrebno da šaljete broj osoba).

Po prijemu uplate dobićete potvrdu da je uplata proknjžena.

Za sve informacije i eventualna pitanja pošaljite nam poruku  ili nas kontaktirajte na telefon: 063 14 11 840

Broj mesta je ograničen!

Unapred se radujemo druženju!

Autor: explorenovisad.rs

Naslovna fotografija: Aleksandar Milutinović