Prijavite se na turističku turu: „Jaračka Rapsodija“(11.april)

share on:

Dragi naši, u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Temerin, predstavljamo Vam turističku turu Jaračka Rapsodija.

Kroz ovu turu upoznaćete se sa istorijom i kulturom Bačkog Jarka, kao i sa najzanimljivijom turističkom ponudom koju Bački Jarak ima.

Turistička tura obuhvata:

  1. Razgledanje muzeja Etno-park “Brvnara” i degustaciju proizvoda iz Krajiškog kraja
  2. Degustaciju meda i likera u okviru Etno Parka (Udruženje pčelara „Еko Pčelar”)
  3. Posetu Nemačkoj kući i degustacija vina (Vinarija Jurić)
  4. Obilazak hrama i centra Bačkog Jarka  
  5. Posetu kraft pivari i degustacija piva („Mr Smith Craft Brewery”)
  6. Posetu radionici Keramike i upoznavanje sa procesom proizvodnje

 

POČETAK TURE:

Turističku turu započinjemo posetom Etno-parka “Brvnara”.

Etno-park “Brvnara” je jedinstveni muzej pod otvorenim nebom u Vojvodini, koji svedoči o narodnom graditeljstvu krajiških Srba – kolonista koji su naselili Bački Jarak nakon Drugog svetskog rata. Nalazi se na ulazu u Bački Jarak (iz pravca Novog Sada).

 

Sva tri objekta su autentična, doneta iz starog kraja i u ovom etno-kutku sklopljena na potpuno isti način – kako je to ranije bilo učinjeno. Navedeni objekti su ukomponovani u prostor tako da sa glavnom zgradom čine autentičnu ambijentalnu celinu krajiškog dvorišta sa stambenim i pomoćnim objektima.

U okviru Etno-parka “Brvnara”, Aktiv žena organizuje degustaciju proizvoda iz krajiškog kraja: savijača, uštipaka, peciva, itd, ne bi li se što živopisnije doživeo način života Krajiškog kraja.

U okviru Etno Parka “Brvnara” upoznaćemo se i sa proizvodimo od meda Udruženja pčelara „Еko Pčelar” i probati njihove proizvode. 

Nakon posete Etno-parku “Brvnara” krećemo ka pravoslavnoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Bačkom Jarku. Izgradnja crkve započeta je 1998. godine, a završena i zvanično otvorena 2002. godine. Zahvaljujući mnogobrojnim donatorima, ktitorima, priložnicima, vernicima, preduzećima, privatnim preduzetnicima, lokalnoj samoupravi i Mesnoj zajednici Bački Jarak, za relativno kratko vreme završeni su najkomplikovaniji radovi oko crkve, izgradnja zvonika i kupovina zvona. Visina crkve je 35 metara, dužina 25, a širina 10 metara. Visina zvonika je 30 metara i nalazi se sa leve strane crkve. Crkvena slava je Uspenje Presvete Bogorodice – Velika Gospojina i obeležava se 28. avgusta.

Nakon obilaska pravoslavne crkve našu šetnju nastavljamo do Švapske kuće da čujemo i vidimo kako su poduvske švabe živele na prostoru Bačkog Jarka. U okviru obilaska švapske kuće, gazdinstvo Jurić iz Bačkog Jarka organizovaće degustaciju vina i likera. Porodično gazdinstvo Jurić već dugi niz godina bavi se proizvodnjom vina, rakija, likera i džema.

PG JURIĆ 

Po završetku posete švapske kuće, našu šetnju nastavljamo do Craft pivare gde ćemo probati nekoliko vrsta piva i od domaćina čuti kako se pivo proizvodi. Supruga vlasnika pivare bavi se proizvodnjom keramike i ona će nas bliže upoznati sa ovim divnim zanatom.

 

Mr Smith Craft Brewery

Mr Smith Craft Brewery je kraft pivara iz Bačkog Jarka, osnovana 2018. godine. Bave se kućnim pivarstvom. Njihova piva su napravljena od prirodnih sastojaka: voda, hmelj, ječmeni slad i kvasac. Trenutno su u ponudi 4 vrste piva: Codex – APA, Indiana – IPA, Germana – LAGER i Afrikana – PORTER.

Tura će biti organizovana u nedelju, 11.aprila, od 11 časova (skup je ispred Etno Parka Brvnara, Adresa: Novosadska, Bački Jarak). Ukoliko dolazite autobusom iz pravca Novog Sada,silazite na prvoj stanici u Bačkoj Jarku i brvnara je odmah ispred Vas kada izadjete iz autobusa.

Takođe, za one koji dolaze autom ispred brvnare postoji veliki parking gde možete parkirati vozilo.

Red vožnje možete pronaći na linku OVDE (Linija 32,33)

Trajanje turističke ture: 4 sata

Cena turističke ture: 1000,00 dinara

Primer uplatnice možete pronaći klikom OVDE 

Način prijave:

Svi zainteresovani za turističku turu mogu se prijaviti tako što će nam poslati poruku na zvaničnoj Facebook stranici ili na telefon 064 146 3669

U sadržaju poruke treba da pošaljete:

  • Ime i prezime
  • Broj osoba koje prijavljujete na turu  (Ukoliko idete sami, nije potrebno da šaljete broj osoba)
  • Naziv ture

Po prijemu uplate dobićete potvrdu da je uplata evidentirana.

Za sve informacije i eventualna pitanja pošaljite nam poruku  ili nas kontaktirajte na telefon: 064 146 3669

Broj mesta je ograničen!

Autor: explorenovisad.rs