Prijavite se na turističku turu „Temerinska priča“ (19.septembar)

share on:

DVORAC SEČEN I STARI PARK- LEGAT KAROLJ BARANJI- ZAVIČAJNA KUĆA TAJHAZ- VINARIJA ADŽIĆ- ŽUPNA CRKVA SVETE ROZALIJE – KREATIVNA RADIONICA – DEGUSTACIJA MEDA -DEGUSTACIJA RAKIJE- DEGUSTACIJA TEMERINSKE ŠNICLE

Dragi naši, u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Temerin , predstavljamo Vam turističku turu Temerinska priča.

Kroz ovu turu upoznaćete se sa istorijom i kulturom Temerina, kao i sa najzanimljivijom turističkom ponudom koju Temerin nudi.

Početak ture:

Turističku turu započinjemo posetom dvorcu porodice Sečen koji je građen krajem 18. veka.

Sredinom XIX dvorac je prodat bogatoj vlastelinskoj familiji Fernbah, koja je značajno unapredila kompleks dvorca i starog parka.

Dvorac „Sečen“ je spratni objekat jsanih stilskih karakteristika, elegantnog i jednostavnog baroknog klasicizma i jedan je od retkih koji je sačuvan u gotovo izvornom obliku.

Dvorac ili Kaštel, kako ga stnovništvo od davnina zove, kao značajno kulturno dobro stavljen je pod zaštitu 1949.godine. Danas se u dvorcu nalazi srednja škola „Lukijan Mušicki“.

 

U dvorcu porodice Sečen, biće organizovana degustacija vina, vinarije Adžić iz Temerina i degustacija meda pčelarsko udruženje „Sigeti  Šandor“.

Vinarija Adžić je porodična vinarija sa višegodišnjim iskustvom u uzgajanju vinove loze i proizvodnji vina. Vinogradi porodice Adžić se nalaze u Čortanovcima, dok se podrumi nalaze u porodičnoj kući u Temerinu. Vinarija Adžić u svojoj ponudi ima sledeća vina: Chardonnay, Merlot, Cabernet sauvignon, Roze, Žuta tamjanika,Traminac i Bermet.

Pčelarsko udruženje „Sigeti  Šandor“  Temerin

Pčelari u Temerinu poseduju 2540 košnica. Najveće pčelarsko udruženje je „Sigeti Šandor“ u Temerinu. Proizvode med od uljane repice, bagrema, suncokreta i livadski med. Imaju dugačku tradiciju proizvodnje meda i veliki broj nagrada. Osnovani su davne 1954. godine.

Potom nastavljamo do zavičajne kuće Tajhaz. 

Panonsko-ravničarski tip kuće, prikazuje tradiciju narodnog graditeljstva mađarskog stanovništva u Temerinu, predmete koji su svakodnevno i u svečanim prilikama upotrebljavani i korišćeni u skladu sa tradicionalnim i seljačkim načinom života kao i predmete iz okoline vezane za tradicionalnim načinom privređivanja. Ovaj prostor, po mišljenju stručnjaka predstavlja jednu od najboljih etnokuća u regionu. Dvorište i prateći objekti tokom godine koriste se za likovne izložbe, književne večeri i muzičke programe.

U okviru zavičajne kuće Tajhaz biće organizovana degustacija rakije. 

ŽUPNA CRKVA SVETE ROZALIJE U TEMERINU

Ovaj verski objekat podignut je pre dva veka sredstvima vernika i veleposednika Šandora Sečenja. Ozbiljniji sanacijski radovi preduzeti su 1871. godine. Restaurirane su postojeće slike i oltar, a cela crkva je obnovljena u baroknom i rokoko stilu. Nova zvona na crkvi nabavljena su 1925. godine, a 1957. umesto starog podignut je novi crkveni toranj na koji je postavljen pozlaćeni krst. U crkvi se godišnje venča oko pedeset parova, mise se održavaju nedeljom i veoma su posećene. 4. septembar je dan Katoličke županije Svete Rozalije, kada se održava sveta misa, a već tradicionalno se tog vikenda na temerinskom vašarištu organizuje kirbaj.

KREATIVNA RADIONICA TEMERIN
Kreativna radionica Temerin počela je sa radom još 2010. godine. Bave se izradom ručnih radova, kako bi sačuvale od zaborava tradiciju naših majki i baka. U kreativnoj radionici se veze, šije, plete, hekla, tka, izrađuje nakit i radi dekupaž. Članice se redovno okupljaju sredom od 15 do 18 časova. Vredne ruke žena iz Kreativne radionice Temerin izrade svakakve đakonije i možete ih kupiti u njihovoj radionici.

LEGAT BARONJI KAROLJ

Bračni par umetnika, vajara i skulptora, Karolj Baranji i Zlata Markov Baranji, ostavili su legat neprocenjive vrednosti Temerinu, verujući da ovde ljudi imaju sluha za njihov svet, izraz i odraz u vremenu. Karolj Baranji i Zlata Markov Baranji, stvarali su u vreme Pikasa, a Karolj je sa Ivanom Tabakovićem poneo Gran pri 1937. godine sa Svetske izložbe u Parizu. Karoljev nagrađeni rad “Ikar“ krasio je zgradu fabrike aviona u Zemunu.

Njihovi radovi ulepšavaju mnoge prostore, a između ostalog i park na Paliću gde se nalazi i Zlatina skulptura „Jesenje sunce“. U Temerinu ispred KIC “Lukijan Mušicki“ nalazi se skulptura „Devojka koja se češlja“, a u okviru ture  obićićemo i muzejski prostor u centru mesta gde su izloženi radovi ovo dvoje umetnika.

Za sam kraj ostavili smo degustaciju Temerisnke šnicle u restoranu Stari Rubin.

Temerinska šnicla jedno od autentičnih jela u Temerinu koju svakako morate probati!

Tura će biti  organizovana u nedelju, 19. septembra, od 10 časova.

Početak ture: Centar Temerina

Do Temerina možete stići redovnim prigradskim prevozom ( Linija 32,33) KLIKNI OVDE

Cena autobuske karte je 150 dinara i treba Vam oko 50 min do Temerina iz Novog Sada.

Trajanje ture: 4 sata

Cena ture za odrasle: 1390,00 dinara

Cena ture za decu: 990,00 dinara

Primer uplatnice možete pronaći klikom OVDE

Način prijave:

Svi zainteresovani za turističku turu mogu se prijaviti tako što će nam poslati poruku na zvaničnoj facebook i Instagram stranici ili na telefon  065 43 88 703

U sadržaju poruke treba da pošaljete:

1. Ime i prezime

2.Broj osoba koje prijavljujete na turu ( Ukoliko idete sami, nije potrebno da šaljete broj osoba).

3. Naziv ture.

Po prijemu uplate dobićete potvrdu da je uplata evidentirana.

Za sve informacije i eventualna pitanja pošaljite nam poruku ili nas kontaktirajte na telefon:  065 43 88 703

U cenu je uključena:

  • Usluga pratioca grupe
  • Ulaznice za kulturne objekete
  • Degustacija vina
  • Degustacija Temerisnke šnicle
  • Degustacija meda i rakije

 

Autor: explorenovisad.rs