Prijavite se za turističku turu „Temerinska priča“ ( 16.jun)

share on:

DVORAC SEČEN I STARI PARK- LEGAT KAROLJ BARANJI- ZAVIČAJNA KUĆA TAJHAZ- VOŽNJA KATAMARANOM ČIGRA

Dragi naši, u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Temerin, predstavljamo Vam turističku turu Temerinska priča.

Kroz ovu turu upoznaćete se sa istorijom i kulturom Temerina, kao i sa najzanimljivijom turističkom ponudom koju Temerin nudi.

 

 

Početak ture:

Turističku turu započinjemo posetom dvorcu porodice Sečen koji je građen krajem 18. veka.

Sredinom XIX dvorac je prodat bogatoj vlastelinskoj familiji Fernbah, koja je značajno unapredila kompleks dvorca i starog parka.

Dvorac „Sečen“ je spratni objekat jsanih stilskih karakteristika, elegantnog i jednostavnog baroknog klasicizma i jedan je od retkih koji je sačuvan u gotovo izvornom obliku.

Dvorac ili Kaštel, kako ga stnovništvo od davnina zove, kao značajno kulturno dobro stavljen je pod zaštitu 1949.godine. Danas se u dvorcu nalazi srednja škola „Lukijan Mušicki“.

 

LEGAT BARONJI KAROLJ

Bračni par umetnika, vajara i skulptora, Karolj Baranji i Zlata Markov Baranji, ostavili su legat neprocenjive vrednosti Temerinu, verujući da ovde ljudi imaju sluha za njihov svet, izraz i odraz u vremenu. Karolj Baranji i Zlata Markov Baranji, stvarali su u vreme Pikasa, a Karolj je sa Ivanom Tabakovićem poneo Gran pri 1937. godine sa Svetske izložbe u Parizu. Karoljev nagrađeni rad “Ikar“ krasio je zgradu fabrike aviona u Zemunu.

Njihovi radovi ulepšavaju mnoge prostore, a između ostalog i park na Paliću gde se nalazi i Zlatina skulptura „Jesenje sunce“. U Temerinu ispred KIC “Lukijan Mušicki“ nalazi se skulptura „Devojka koja se češlja“, a u okviru ture  obićićemo i muzejski prostor u centru mesta gde su izloženi radovi ovo dvoje umetnika.

Potom nastavljamo do zavičajne kuće Tajhaz. 

Panonsko-ravničarski tip kuće, prikazuje tradiciju narodnog graditeljstva mađarskog stanovništva u Temerinu, predmete koji su svakodnevno i u svečanim prilikama upotrebljavani i korišćeni u skladu sa tradicionalnim i seljačkim načinom života kao i predmete iz okoline vezane za tradicionalnim načinom privređivanja. Ovaj prostor, po mišljenju stručnjaka predstavlja jednu od najboljih etnokuća u regionu. Dvorište i prateći objekti tokom godine koriste se za likovne izložbe, književne večeri i muzičke programe.

Za sam kraj ostavili smo jednu od najlepših atrakcija koje se nalaze u ponudi temerinske opštine.

Organizovanim prevozom odlazimo do Jegričke.

Ukrcavamo se u Katamran “Čigra” i krećemo u plovidbu Jegričkom kroz prostor koji ima najveći stepen zaštite prirode, u trajanju od oko sat vremena, na relaciji dugoj 7 kiometara.

 

Početak ture: Centar Temerina

Trajanje ture:  4 sata

Cena ture: 1190 dinara

Primer uplatnice možete pronaći klikom OVDE

Prijave možete poslati na telefon 063 14 11 840 ili nam pošaljite poruku na zvaničnoj fejsbuk stranici portala Explore Novi Sad  ili stranici Explore City Tour.

Tura će biti organizovana u nedelju, 16.juna u više termina, kontaktirajte nas kako bismo dogovorili termin koji Vam najviše odgovara. 

 

U cenu je uključena:

  • Usluga pratioca grupe
  • Ulaznice za kulturne objekete
  • Prevoz od centra Temerina do parka prirode Jegrička i povratak u Temerin
  • Karta za plovidbu Jegričkom katamaranom Čigra

Autor: explorenovisad.rs