Prijavite se za turu „U tem Somboru”

share on:

Dragi naši, predstavljamo Vam turističku turu „U tem Somboru”.

Kroz ovu turu upoznaćete se sa istorijom i kulturom grada Sombora, gledati jednu od najpopularnijih predstava, voziti se fijakerom i uživati u domaćim ukusima.

Turističku turu započinjemo posetom Županiji gde ćete videti sliku „Bitka kod Sente“ Ferenca Ajzenhuta.

Monumentalna i realistična slika Ferenca Ajzenhuta “Bitka kod Sente” naručena je 1896. godine za proslavu milenijuma od dolaska Mađara u ove krajeve. Slika dimenzija 7 x 4 m predstavlja najveće ulje na platnu u našoj zemlji. Postavljena je u Svečanu salu Županije 1898. godine. Bitka se odigrala 11. septembra 1697. godine u Bačkoj, kod Sente. U prvom planu slike su austrijski vojnici koji prelaze preko grudobrana Turaka. U srednjem delu slike je austrijski princ Eugen Savojski na belom konju, uz njega je grof Palfin na crnom konju sa isukanom turskom sabljom kojima vojnici privode zarobljenog turskog Kisig Džafer Pašu. U pozadini se nazire silovitost bitke. Kada se slika posmatra sa raznih strana, stiče se utisak da se i slika kreće.

Sledi razgledanje starog jezgra grada i uživanje u miru koje ono pruža: Srpska čitaonica, kuća Laze Kostića, gradska kuća, galerija „Milan Konjović“ i još puno toga što ovaj gradić nudi.

Nakon šetnje odlazimo do vinarije „Vučji podrum“ gde ćemo se upoznati sa vinarijom, degustirati 3 vrste vina uz prikladne kanapеe.

Vinarija „Vučji podrum“

Vinarija „Vučji podrum“ ima godišnju proizvodnju od 10.000 boca vina. Za sada, sedam vrsta vina iz njihovog podruma krase, osim izuzetnog i prepoznatljivog kvaliteta i bogatih bukea, i etikete inspirisane delima poznatih somborskih slikara.

Vino nije alкohol, ono je umetnost u boci, a kako zaokružiti priču o umetnosti ako ne delima velikih umetnika kao što su Milan Konjović, Sava Stojkov, Pavle Blesić…

Stara rimska poslovica kaže: „Da bi upoznao jedan narod sedi za njegov sto, probaj njegovu hranu i pij njegovo vino, onda ćeš znati kakvi su to ljudi.“ Vodeći se ovom poslovicom, najbolji način da upoznate Sombor i Somborce jeste da uživate u somborskim vinima iz „Vučjeg podruma“ i delima somborskih slikara.

„Dan bez vina je kao dan bez Sunca“, francuska je poslovica koja је inspirisala vlasnike da u vina utkaju niti, koje, nakon ispijene čaše bilo kojeg vina iz podruma, i najtmurniji dan obasja zracima Sunca.
Proslavljeni pisac Paulo Koeljo kaže: „Uzmi ono što ti život pruža i probaj da piješ iz svake čaše. Svako vino valja probati, neka samo pijuckati, a neka treba popiti do kraja.“

Nakon degustacije stižu fijakeri i krećemo ka Somborskom pozorištu na predstavu „Sestre Karamazove“.

Komedija apsurda o identitetu i predrasudama, praizvedba je komada Svetislava Basare. Glavne junakinje su tri sestre Lili, Beti i Meri Karamazov. One su usedelice koje žive u Engleskoj i jesu čistokrvne Еngleskinje, ali na nesreću imaju strano prezime i ono im već godinama predstavlja prepreku da se udaju jer engleski prosci zaziru od ženidbe sa Ruskinjama. Postoji način da sestre dokažu da su čistokrvne Еngleskinje, ali je on skup, a one nemaju toliko novca jer je njihov otac porodičnu ušteđevinu pretvorio u rublje koje su nakon raspada SSSR-a izgubile svaku vrednost.

Tura će biti organizovana u subotu, 4. maja od 16:00h.

Početak ture: Ispred zgrade Županije

Trajanje ture:  6 sati

Cena ture: 1890 dinara

Primer uplatnice možete pronaći klikom OVDE

Prijave možete poslati na telefon 063 14 11 840 ili nam pošaljite poruku na zvaničnoj fejsbuk stranici  Explore City Tour.

Broj mesta je ograničen!

Rezervišite mesto na vreme.

U cenu je uključeno:

  1. Usluga turističkog vodiča
  2. Ulaznica za Županijsko zdanje
  3. Degustacije
  4. Vožnja fijakerom
  5. Karta za pozorišnu predstavu

 

 

Autor: explorenovisad.rs

Fotografije: Turistička organizacija Sombora


Parse error: syntax error, unexpected '.', expecting '&' or variable (T_VARIABLE) in /home/exploren/public_html/wp-content/plugins/ad-inserter/includes/agent/Agent.php on line 357