Razgovor o feminizmu

share on:

 

Infoteka CK13 poziva sve zainteresovane da im se 8. marta od 19 časova pridruže u otvorenom razgovoru o feminizmu u teoriji i praksi. Kvalitet diskusije biće povećan vašim učešćem, preporukama, pitanjima i stavovima.

Sa vama će biti Maja Solar, pesnikinja, filozofkinja i članica Kolektiva Gerusija, koja će predstaviti lik i delo Aleksandre Kolontaj (1872-1952), sa posebnim osvrtom na poglavlje „Nova žena“ iz knjige „Novi moral i radnička klasa“ (Moskva, 1918).

Aleksandra Kolontaj je bila revolucionarna feministkinja, a istorija je pamti kao prvu ženu u svetskoj diplomatiji i uopšte prvu pripadnicu ženskog pola koja je bila član neke vlade. Pristupila je boljševičkom pokretu tokom Prvog svetskog rata, a nakon Oktobarske revolucije vršila je funkciju narodne komesarke za socijalna pitanja. Bila je najistaknutija žena u novoj sovjetskoj vladi i osnivač tzv. Ženskog odeljenja, sa ciljem da se poboljšaju životni uslovi žena, poboljšanjem radničkih prava i borbom protiv nepismenosti.

Njen esej iz 1920. godine o Danu žena prati istoriju ovog praznika i njegovu važnost za borbu radničke klase, a možete ga pronaći na sledećem linku:
http://kontra-punkt.info/lektira/medunarodni-dan-zena

Takođe, u četvrtak će nam svoj rad predstaviti i Milkica Mareš, pokretačica angažovane FB stranice „Moon ćega“ (https://www.facebook.com/mooncega/?fref=ts)

Moon Ćega je pokret koji objedinjuje misao i stvarnost, postavljajući ideale, idole i rodonačelnike ličnih religija na pijedestal najneophodnijeg, najintimnijeg odevnog komada, donjeg veša.

Kao ideja, rodio se pre godinu dana u Beogradu, potpomognut entuzijastičnim razgovorima grupe studenata sa Filozofskog fakulteta. Revolucionarna zamisao, koja je uskoro nakon toga preneta u praksu, da bi naposletku prerasla u Fejsbuk stranicu, koja kreće direktno da primenjuje i razvija splet ideja nastalih u tom periodu.

Moon Ćega sprovodi svoj izraz kroz “custom” porudžbine mušterja, štampajući ženske idole direktno na gaće, trudeći se da na taj način, u najsirovijem smislu, izgradi primenjenu konzumiranu umetnost!