SŠ “Lukijan Mušicki” ‒ škola u kojoj je pažnja usmerena jednako i na teoriju i na praksu

share on:

Portal Explore Novi Sad, donosi vam još jedan u nizu tekstova koji čine deo projekta “Temerinski glas” i koji će vas malo bolje upoznati sa srednjoškolskim obrazovanjem koje možete dobiti upravo u Temerinu.

 

Srednja škola “Lukijan Mušicki” smeštena je u bivšem dvorcu koji datira s kraja XVIII veka i koji je bio u vlasništvu porodice Fernbah. Kaštel je 1949.g. proglašen spomenikom kulture, pod zaštitom države i danas ima kulturno-istorijski značaj za opštinu Temerin.

Prvog septembra 1946.g. Temerin dobija srednju školu pod nazivom Stručna škola za učenike u industriji i zanatstvu. U školi su izučavani različiti nastavni planovi i programi. Kroz svoju istoriju škola je više puta menjala ime da bi današnji naziv Srednja škola “Lukijan Mušicki” dobila po jednom od najobrazovanijih Srba svog vremena, koji je rođen u Temerinu i osnovnu školu završio u svom mestu. Od osnivanja pa do danas, nastava se odvija na dva nastavna jezikasrpskom i mađarskom.

Škola trenutno obrazuje učenike po programu rada za sledeća područja: gimnazija, mašinstvo i obrada metala, lične usluge, ekonomija, pravo i administracija.

U školskoj 2018/19. godini učenici su raspoređeni u sledeće obrazovne profile:

GIMNAZIJA – opšti tip; 

MAŠINSTVO I OBRADA METALA ( instalater, zavarivač, automehaničar);

LIČNE USLUGE (ženski frizer, pedikir i manikir);

EKONOMIJA, PRAVO I ADMINISTRACIJA (ekonomski tehničar, tehničar zaštite od požara).

U srednjoj školi “Lukijan Mušicki” uspostavljen je i sistem dualnog obrazovanja, pa tako đaci ove škole u prvom razredu imaju jedan, u drugom dva i u trećem tri dana prakse nedeljno. “Bilo je slučajeva da se stručna praksa samo otaljavala, a sada deca, već u prvom razredu umaju svoje majstore, imaju i prvi prikaz rada na mašini. Cilj nam je da deca u trećem razredu, na završnoj godini, budu totalno samostalna za rad na mašinama”, kaže jedan od profesora srednje škole “Lukijan Mušicki”.

Srednja škola, „Lukijan Mušicki “ takođe ima i tim za inkluziju koji je formiran u septembru mesecu 2010. godine. Članice tima od njegovog osnivanja su Nada Srećkov, Martina Janjanin, Sanja Jovanovski, Silvia Kantar Farago i Aleksandra Skendžić, a od 2011. g. i Angela Štajer.

Osim redovnih nastavnih aktivnosti, učenici ove srednje škole takođe imaju mogućnost učestvovanja u raznim sekcijama kao što su novinarsko-informatička, dramska, recitatorska, geografska, uređenje školske okoline, sportske sekcije, hor, ekološka sekcija, mašinska, sekcija savremene poslovne korespodencije, frizerska, planinarska, astronomska, likovna, znanje za samopouzdanje, crtanje stripa, English corner i kreativna radionica.

Jedna od specifičnosti ove srednje škole jeste i Jadžent sekcija, kako se zove i istoimena disciplina koju je patentirao professor fizičkog vaspitanja Janko Pavlis. Naime, jadžent je sportska disciplina sa loptom u kojoj učestvuju mešovite ekipe. Tri glavna principa u koja se uklapa svako pravilo su: brzo misli, brzo deluj, budi džentlmen.

Ove školske godine srednju školu „Lukijan Mušicki“ počela je da pohađa još jedna generacija od preko 200 đaka, koji će kroz naredne tri tj. četiri godine imati mogućnost da se obrazuju u multikulturalnoj sredini, steknu prvoklasno obrazovanje i osposobe se za rad u svojoj struci uz pomoć sjajnih profesora i pedagoga. Te stoga smatramo da ova škola predstavlja važnu pokretačku snagu Opštine Temerin i ogroman resurs ovog dela Bačke.

Autor:explorenovisad.rs

Tekst u okviru projekta „ Temerinski glas “ koji je sufinansiran iz budžeta opštine Temerin.

 Stavovi izneti u podržanom medisjkom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.