Pitali smo tamburaše koja je pesma najskuplja

share on:

U maglovitom ambijentu veselih kafana i elitnih restorana, srpskim i komšijskim ugostiteljskim svetom, protegla se priča o jednoj posebnoj tamburaškoj ekipi – Dobroj Bandi iz Kikinde. Kažu ljudi, ko ih jednom čuje – svakom ih preporučuje.

Vatreni, energični, pozitivni, navikli su na kilometre, ostavljajući tragove hrapavih glasnih žica za sobom da dugo stoje. Četvrtkom osvajaju zidine Skadarlije, petkom zagrevaju atmosferu u Temišvaru. Apsolutni sluhisti, sa srcem u ritmu sekcije, dušom u krešendu gde oktava razvodnjava granice, a sinkopa igra na tankoj liniji prijatnog nemira. Prepoznatljivi su po maštovitim leptir mašnama, a kada ih pitaš da ti ispričaju neku anegdotu, u šaljivom tonu kažu da se trude da ih zaborave.

Pitali smo ih koja je pesma najskuplja, a ovakav odgovor nismo očekivali. Kažu da je to pesma koja se piše jednom, a pogodi sve. Pesma uz koju se provuče psovka ispod kockastog stolnjaka, koja izrezbari osmeh u dimu skupih cigara, namami suzu u slučajno  prosut led po stolu.

Ume i čaša da se zatetura, stolnjak svuče, kolena zaškripe. Neke seti na davno proživljene trenutke, opet, druge upozori na ono što ih tek čeka. Uz ovakve note, neprijatelja zagrliš, setiš se dede s kojim si proveo detinjstvo, shvatiš da odavno mami nisi rekao da je voliš, da kuma nisi čuo mesecima. Hvataš telefon. To je pesma koja te oslepi za realnost, gde više ne vidiš ni sebe, već samo pustiš da budeš senka  svoje  emocije. To je pesma zbog koje postoji uspomena, koja leči stare i otvara nove rane, a o kojima ćeš opet pevati, uz istu pesmu…

099

I tako mi na pitanje koja je najskuplja pesma, dobismo besplatan odgovor. I potvrdimo još jednom, najbolje stvari u životu su besplatne.

S nestrpljenjem očekujemo nove note, žice i trzalice ove baš, baš Dobre Bande.

Autor: explorenovisad.rs