Temerinski dvorac kao značajno kulturno dobro

share on:

Dvorac u Temerinu daje poseban pečat ovdašnjoj istoriji i kulturi.

Zidine stare preko dva veka pamte mnogo značajnih događaja, među njima su boravili važni ljudi i živele čuvene porodice.

Ovaj spratni objekat je jasnih stilskih karakteristika, elegantnog i jednostavnog baroknog klasicizma. Rezidencijalni plemićki objekat jedan je od retkih koji je sačuvan u gotovo izvornom obliku. Dvorac je izgradila porodica Sečen 1795. godine. 

Porodica Sečen je prodala Temerin i Kaštel trgovcu Antalu Fernbahu iz Apatina. Ana i Petar Fernbah su bili njegovi naslednici i držali su kompletan Temerin sve do agrarne reforme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca iz 1920. godine.

Najbolji baštovani napravili su prelep park za vreme Sečena, koji su Fernbahovi kasnije proširili na deset jutara. Zid od cigala i šanac zaklanjali su park od spoljašnjeg sveta. Bašte su bile pune cveća, ukrasnog bilja i vodoskoka. Od početka 20. veka baštu zasađenu biranim i neobičnim drvećem ukrašavaju fontana i razne skulpture.

Temerinski dvorac je kao značajno kulturno dobro stavljen pod zaštitu 1949. godine, dok je park zaštićen 1977. godine. Danas se u dvorcu nalazi srednja škola „Lukijan Mušicki“.

Dvorac nije otvoren za posetioce.

Autor:explorenovisad.rs

 

Tekst u okviru projekta „ Pišem da te pokrenem“ koji je sufinansiran iz budžeta opštine Temerin.

Stavovi izneti u podržanom medisjkom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.