Tribina „Epidemija trbušnog i pegavog tifusa u Srbiji: slučaj zaboravljene francuske misije doktora Žobera 1915. godine“ 13. marta u Kulturnom centru Novog Sada

share on:

Tribina „Epidemija trbušnog i pegavog tifusa u Srbiji: slučaj zaboravljene francuske misije doktora Žobera 1915. godine“ biće održana u petak, 13. marta u 18 časova, u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. 

 

Tribina je posvećena sećanju na jednu od značajnih, ali i zaboravljenih epizoda francusko-srpskih odnosa. Usled velike epidemije trbušnog i pegavog tifusa koja se pojavila u redovima srpske vojske u jesen 1914. godine, a potom proširila i na civilno stanovništvo od presudne važnosti za opstanak Srbije bila je pomoć dobijena 1915. godine. Francuski lekari i drugo medicinsko osoblje počeli su da pristižu u Srbiju u okviru organizovanih misija i samoinicijativno sa izbijanjem rata. Ministarstvo rata Francuske tokom marta i aprila 1915. godine uputilo u Srbiju, u vojno-medicnisku misiju od sto članova, na čelu sa doktorom Žoberom.

 

Autor i predavač je dr Aleksandra Kolaković.

 

Autor: explorenovisad.rs