Tribina „Slika francuskih državnika u očima srpskog naroda; I deo“

share on:

Tribina „Slika francuskih državnika u očima srpskog naroda; I deo“ biće održana u sredu, 10. jula u 18 časova, u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je dr Aleksandra Kolaković.

U vreme obeležavanja 180 godina francusko-srpskih odnosa jedna od neistraženih tema jeste i kako je srpski narod video francuske državnike. Tema „slike drugoga“ u prošlosti omogućava razumevanje i procesa dugog trajanja, aktuelna je u nauci i pruža mogućnost da se istraže i shvate sve nijanse percepcije drugoga. Tribina ima za cilj da pred najavljenu zvaničnu posetu Srbiji francuskog predsednika Emanuela Makrona sagleda sliku francuskih državnika u srpskom društvu, od perioda Velikog rata do početka 21. veka. Zbog obima, predavanje je podeljeno u dva dela. U okviru prve tribine (jul) istražićemo sliku Klemansoa, Milerana, Panlevea i Poenkarea, dakle, nosilaca oreola „večitog prijateljstva“ dva naroda, dok će druga tribina (avgust) biti posvećena de Golu, Miteranu i Širaku.

Autor: explorenovisad.rs


Parse error: syntax error, unexpected '.', expecting '&' or variable (T_VARIABLE) in /home/exploren/public_html/wp-content/plugins/ad-inserter/includes/agent/Agent.php on line 357