Tribina „Snovi od blata, kuće od “zlata“

share on:

U okviru ciklusa Zelena debata, tribina „Snovi od blata, kuće od “zlata“ , biće održana u utorak,  17. aprila u 17.30 časova u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Autor i moderator je Danilo Koprivica, a gosti na tribini biće Marina i Vuk Krstić (Hopovo) i Dragana Kojičić, arhitekta, «Centar za zemljanu arhitekturu» (Mošorin).

Dvadeset treća po redu Zelena debata, pripada mini-serijalu „I priroda i društvo“, a priča o ljudima opredeljenim da im život u prirodnom okruženju bude svakodnevica.

I na ovoj sesiji, imaćete priliku da čujete dve, na prvi pogled veoma slične priče. Priče svestranih, obrazovanih ljudi, svetskih putnika, neumornih istraživača, koji za svoj odlazak van grada, imaju drugačiji „alibi“.

Na talasima životnog mora, sa  juga Afrike, pa preko Kotora, Krstići su uplovili u mirnu fruškogorsku luku i nastanili se na Hopovu. Na Sunčanoj strani, nedaleko od Beograda, a blizu Novog Sada. Marina je prevodilac i turistički vodič, posvećena imanju koje vidi kao veliku permakulturnu baštu. Vuk je na javi arhitekta, a u živim snovima je svestrani umetnik i zanatlija-istraživač, spreman da se uhvati u koštac sa samoizgradnjom kuće od slame i blata, ali i sa proizvodnjom vina i rakije.

Arhitektura, umetnost i afrička iskustva bila su presudna da se porodica Kojičić nastani u Mošorinu. Bojan je istoričar umetnosti, a Dragana arhitekta, specijalista za zemljanu arhitekturu, predsednik Kluba finih zanata. Ona je svestrana osoba, koja ide u susret novim profesionalnim i životnim izazovima, osoba čija je pozitivna energija prepoznata izvan naših granica. Dragana će nam, između ostalog, ispričati kako je stara blatna kuća u Mošorinu postala važan centar zemljane gradnje, a svojim pozitivnim iskustvom, zasigurno će ohrabriti sve one, kojima samo malo nedostaje da donesu važne i hrabre životne odluke.

Ovo neće biti samo priča o interesantnim profesionalnim izazovima, hrabrim ličnim odlukama i tehničkim aspektima života van urbanih sredina, nego i nova priča o ljudskoj i profesionalnoj solidarnosti, koja je i ovaj put od poslovnih saradnika načinila divne  prijatelje.

Upoznajemo se,  debatujemo, umrežavamo ideje i snagu i premrežavamo Novi Sad, na novoj sesiji Zelene debate.

Autor: explorenovisad.rs