Tribina “Vojvoda Vuk – zaboravljeni junak Kajmakčalana” u ponedeljak 12. februara u klubu Tribina mladih

share on:

Tribina “Vojvoda Vuk – zaboravljeni junak Kajmakčalana” biće održana u ponedeljak 12. februara u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

„Činilo mi se da se sa njim sahranjuje i Srbija…“, reči su novinara Milosava Jelića, saborca Vojina Popovića, odnosno legendarnog Vojvode Vuka, pretočene u dnevničku zabelešku o stradanju ovog div-junaka srpskog roda na Gruniškom visu, te sudbonosne 1916. godine. Nema sumnje da su mnogi pripadnici širokih slojeva našeg društva čuli za ime Vojina Popovića, čuvenijeg po njegovom nadimku Vojvoda Vuk, ali postavljamo pitanje koliko zapravo poznajemo biografiju i delatnički opus ovog zatočnika fundamentalne borbe srpskog etnosa za slobodom u godinama i decenijama koje su u mnogome odredile budućnost, kako naše zemlje i regiona, tako i svakodnevicu života nas koji živimo.

Potencijalnu vezu između života i smrti Vojvode Vuka, sa jedne strane, i pomenutih istorijskih procesa u povesti srpskog etnosa sa druge strane, pokušaćemo da osvetlimo na predstojećim interaktivnim razgovorima u okviru “Tribine mladih” Kulturnog centra Novog Sada.

Autor i predavač je msr Ognjen Karanović, istoričar.

Tribina počinje u 19 časova.

 

Autor: explorenovisad.rs