Uskoro uređenje centra Novog Sada

share on:

Uskoro će Novosađani moći da uživaju u novom izgledu centra grada. Naime, Uprava za građevinsko zemljište i investicije izabrala je kompaniju koja će da napravi tehničku dokumentaciju za parterno uređenje najužeg jezgra Novog Sada. Vrednost radova je 22 miliona dinara, a početak je moguć najranije na jesen.

Najavi rekonstrukcije starog gradskog jezgra prethodio je urbanističko-arhitektonski konkurs. A prvoizabrani rad biće vodilja projektantu pri izradi projektno-tehničke dokumentacije.

“Naša ideja je da sa projektantom prvo uradimo prvu fazu, da je završimo na proleće i da budemo spremni da apliciramo u budžetu kada bude rebalans budžeta. To je negde druga polovina juna meseca, kako bi mogli na jesen da počnemo radove na uređenju Pozorišnog trga, pošto mislim da on trenutno najviše zaslužuje da se rekonstruiše”, smatra Dejan Madić, načelnik Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

Od projektanta se očekuje da isplanira popločavanje, ozelenjavanje i uređenje javne rasvete, kao i postavljanje klupa i kanti. Uz to, treba da radi i na uređenju saobraćajnih tokova za prolazak automobila i nesmetano kretanje biciklista i pešaka.

“Projektantska firma je dala rok za izradu celog centra grada, to je bezmalo 7 hektara koji će biti obuhvaćeni projektno-tehničkom dokumentacijom”, kaže Madić.

Jedan od razloga za uređenje centra grada je svakako i taj što će Novi Sad nositi titulu Evropske prestonice kulture za 2021. godinu.

Izvor: rtv.rs

Fotografija: Aleksandar Milutinović