Vino za dušu

share on:

„Jedino što ljudi imaju zajedničko s Bogovima, jeste vino“ – tvrdi Dr Laslo Dujmović, vlasnik vinarije Vindulo.

Ako iz Temerina krenete ka Bečeju, posle samo 2 km sa desne strane puta zatećićete neobičan prizor.

ipičan Bački salaš, ali, okružen vinogradima. Na samom ulazu nalazi se velika drvena tabla sa logom Vinarije Vindulo i izrazima dobrodošlice.

Ukoliko se odlučite da zastanete i posetite vinariju, oduševiće Vas ne samo srdačan osmeh dr Dujmovića, poznatog Temerinskog stomatologa, „najboljeg stomatologa među vinarima i najboljeg vinara među stomatolozima“- kako u šali vole da ga nazivaju prijatelji, već i neponovljiv doživljaj autentičnih Bačkih vina.

Na površini od 7 hektara, zbog preovlađujućih jačih atlanskih vetrova u vreme vegetacije, većina parcela zasađena je u položaju istok – zapad. Kompletna proizvodnja pažljivo je organizovana i vođena uz pomoć stručnjaka sa Instituta za vinogradarstvo iz Sremskih Karlovaca.

U ovoj vinariji proizvodi se čak sedam vrsta vina, od kojih je svako priča za sebe. Ono što im je ipak zajedničko su  jedinstveni ukus veselih, živih vina,umerenog alkoholnog sadržaja, koje odlikuju posebno divni mirisi, jako lepe kiseline i bogati ekstrakti koji svoju osobenost duguju bogatom vojvođanskom tlu.

Važno je spomenuti i činjenicu da četiri od ovih sedam vina, od 2009. godine nose oznaku „kontrolisanog geografskog porekla“.

Ipak, ovom prilikom Vam predstavljamo samo jednu, jedinstvenu i neponovljivu Pannoniju.

Pannonia je stvorena na Institutu za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima 2003. godine i namenjena je posebno za uzgoj na području Bačke . Pogodna je  za ekološku prozvodnju jer je imuna na gljivična oboljenja i uzgaja se bez hemijske zaštite. Čak je i sama zemlja nekoliko godina bila pripremana za sadnju ove, ekološki čiste, vrste loze. Ova sorta daje, slobodno možemo reći prvo Vojvođansko ekološko vino, izvanrednih kvaliteta. Karakterno, elegantno, harmonično belo suvo vino, svetlo zeleno-žute boje, odlikuje se svežim sortnim mirisom, izrazito finim kiselinama i prijatnom diskretnom aromom svežeg voća. Savršeno se slaže i izvrsno dopunjuje ukuse biranih jela od belog mesa ili plemenite ribe. Takođe, odlično ide uz sva predjela, lagane salate, bele sireve, ali i jela sa roštilja. Služi se rashlađeno na temperaturi 9-11°C.

Vinariji Vindulo, reći će Vam da je „proizvesti vrhunsko vino ujedno izazov i čast“. Popiti čašu jednog takvog vina, uz prigodnu slavsku večeru i dobro društvo, doživljaj je koji se teško zaboravlja.

Dobrodošli u Temerin!

Autor: explorenovisad.rs

Tekst u okviru projekta „ Pišem da te pokrenem“ koji je sufinansiran iz budžeta opštine Temerin.

Stavovi izneti u podržanom medisjkom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.