Vučević se sastao sa organizatorima Exit festivala i OPENSA: Plan otvaranja po uzoru na Veliku Britaniju

share on:

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prilikom sastanka sa predstavnicima festivala Exit i udruženja “Novi Sad – omladinska prestonica Evrope” (OPENS) istakao je da s obzirom na to da je Srbija među vodećim zemljama po stopi vakcinacije uz pojačanu odgovornost moguće je vratiti se normalnom životu pre drugih zemalja Evrope i sveta.

Vučević kaže da razume da je kako mladima, tako i ostalima godina pandemije snažno uticala na pogoršanje mentalnog zdravlja, te je što skoriji povratak normalnog života od izuzetnog značaja.

Mentalno zdravlje je jako važan segment opšteg zdravlja i neophodno je da kao društvo učinimo sve da uspeh u vakcinaciji prenesemo na što skoriji povratak normalnog života. Ovo je ključno i zbog ekonomije, svih naših ugostitelja, hotelijera, manifestacija, taksista i drugih uslužnih delatnosti, koje su teško pogođene ograničenjima koja su morala da budu uvedena”, smatra Vučević.

On dodaje i da u trenutku kada bogatije zemlje u svetu imaju problem da dođu do vakcina, Srbija ima šansu da iz ove krize izađe još jača, kao jedan od lidera u Evropi.

Dušan Kovačević iz Exita podsetio je da je plan otvaranja Velike Britanije doveo do optimizma i na taj način uticao na sve segmente društva.

“Tako nešto je hitno potrebno i našoj zemlji. Upravljanje porukama straha je dostiglo svoje limite i mladima, kao i celokupnom društvu, potrebno je poslati poruku nade, dati im viziju povratka normalnog života kroz plan otvaranja Srbije i jasno reći da od svakog od nas zavisi da li će taj plan postati realnost. To je jedini put za što skoriju pobedu nad virusom”, ističe Kovačević.

Vukašin Grozdanović iz OPENS-a poručuje da se o uticaju pandemije na mentalno zdravlje nedovoljno govori, te dodaje da je preko potrebno mladima pružiti izlaz iz ove situacije.

Potrebno je da razumemo s čim se mladi suočavaju već više od 12 meseci, uz zabranu okupljanja i druge restrikcije. Istraživanja pokazuju da je depresija povećana za 700 odsto u odnosu na predpandemijski nivo, kada je isto važila za jednu od najopasnijih mentalnih bolesti”, tvrdi Grozdanović.

On zaključuje da je potrebna koordinacija i saradnja nevladinog i vladinog sektora, kako bi aktivirali sve segmente društva, a posebno mlade, da se odazovu pozivima na imunizaciju.

Autor: 021.rs/FOTO/GRAD NOVI SAD