Grenadir marš – samo će pravi Vojvođani znati o kom je jelu reč

share on:

Još jedan stari, čuveni specijalitet iz Vojvodine je Grenadir marš , nekima poznatiji kao nasuvo s krompirom ili jednostavno testo sa krompirom .

Postoje razne priče koje se vezuju za ovo jelo , ali mi ćemo Vam ovog puta ispričati jednu da bi ste shvatili kako nasuvo treba jesti.

U jednoj kući u malom Vojvođanskom selu živela je žena čiji je muž mnogo voleo da popije. Imao je tešku narav, a kad popije znao je i da je pošteno opauči . Jednom prilikom žena je pravila nasuvo s krompirom, i to onako domaćinski, u velikoj vangli.

Uranila ranom zorom, zamesila domaće testo za nasuvo, očistila brdo krompira. U neko doba, kad je domaćica zgotovila nasuvo s krompirom, muž se najedared pojavio na vrati, onako poprilično zapit i krene na nju. Ona uze onu veliku vanglu i viljušku u ruke i poče da beži po dvorištu. Utom, kad je čula viku i galamu izađe komšinica i ima šta videti. Ona trči s vanglom u rukama kolko god je noge nose, a sve uz put jede nasuvo, onako u trku napuni usta. On za njom, onako pijan, trči, psuje, preti.

Kaže joj tad komšinica da se mane rđava posla da ostavi tu vanglu i da dođe kod nje, pa kad se smiri situacija, vratiće se i ručaće kasnije. A ova joj onako, ni pet ni šest, pa opušteno reče: “Je**š nasuvo kad se o’ladi!”.

E zbog toga morate paziti da vam se nasuvo kojim slučajem ne  o’ladi .

Sastojci za testo: 500 g brašna, oko 2,5 dl mlake vode, 1 kašičica soli

Sastojci za fil: 2 veće glavice crnog luka, 500 g krompira, 1 kašičica soli, 1 kašika mlevene začinske paprike

Priprema: Krompir oljuštite i iseckajte na manje kockice. Stavite da se kuvaju u slanoj vodi oko 20-tak minuta. Za to vreme pripremite domaće flekice.

Crni luk sitno iseckajte na rezance  i propržite na malo ulja. Kockice kuvanog krompira ispasirajte i sve pospite sa 1 kašikom slatke mlevene paprike.

U dublji lonac sipajte vodu, dodajte 1 kašičicu soli i zagrevajte dok ne provri. Spuštajte pripremljene flekice i kratko kuvajte dok ne isplivaju na povšinu. Izvadite ih rupičastom kašikom i prebacite u tiganj sa dinstanim lukom i krompirom. Promešajte.

Želimo Vam da uživate u ovom veoma jednostavnom  i svima nama dostupnom jelu.

Autor: explorenovisad.rs