Vojvođanski dezert – kitnikez

share on:

Jesen je stigla, a sa njom i sezona dunja. Zato donosimo recept za najstariji vojvođanski dezert – kitnikez.

Sastojci:

– 2,5 kg dunja

– 500 grama šećera (kristal)

– 1 limun

Pripema

Oprane dunje prepolovite, očistite od koštica i potom narežite na manje kockice. Kockice stavite u lonac, prelijte vodom (onolikom količinom koja je potrebna da biste prekrili dunje) i kuvajte na laganoj vatri između 15 i 20 minuta tj. dok dunje ne omekšaju.

Nakon kuvanja procedite dunje i napravite od njih pire, ali sačuvajte vodu koja ostane nekon kuvanja. U nju potom dodajte šećer i sok od 1 limuna pa prokuvajte 10-tak minuta.

Zatim u to dodajte pire od dunja, vratite sve na ringlu pa uz neprekidno mešanje kuvajte na laganoj vatri sve dok voda u potpunosti ne ispari i dok se smesa se zgusne.

Za to će vam u proseku biti potrebno od 45 do 60 minuta

Kada je smesa gotova, kalup po želji (klasičan duguljasti, rebrasti, okrugli ili nekoliko manjih kalupa) namažite uljem a zatim unutra ulijte smesu.

Kitnkez zatim sušite minimalno 2 dana na suvom i hladnom mestu. Tek kada je dovoljno suv lako će se izvaditi iz kalupa. Nakon sušenja možete ga uvaljati u mlevene orahe, bademe ili kristal šećer. Ako ste koristili klasičan kalup za kolače, kitnkez možete narezati na manje kockice a onda ih uvaljati u željenu namirnicu.

Čuvajte ga u metalnoj kutiji obloženoj masnim papirom u koju možete staviti list sušenog lovora za još lepši miris ovog jesenskog deserta.

Izvor: N1