Na Dan grada Novog Sad, 1. februara 2022. godine, u Zbirci strane umetnosti biće otvorena „Izložba Novi Sad”, u okviru programskog luka Seobe.

Novi Sad, grad čiji je nastanak neodvojivo vezan za Petrovaradinsku tvrđavu, rastao je uz Dunav, razvijao se u okvirima različitih država, prateći evropske trendove u gotovo svim oblastima javnog i privatnog života. Bio je prostor uzbudljivih istorijskih procesa i događaja, nekada tragičnih i za grad razarajućih, a nekada, zaslugom njegovih građana, veličanstvenih i slavljenih. Tokom protekla tri veka postao je mesto za život stanovnicima koji su sa sobom donosili svoje identitete i prihvatili način življenja u novom okruženju, kao i posebnost onih drugih, kojima je Novi Sad takođe postao utočište. Tako su stvoreni jedinstven duh i multikulturalni identitet Novog Sada.

Predstaviti identitet Novog Sada u godini kada nosi laskavu titulu Evropske prestonice kulture nije lak zadatak. U želji da sugrađanima i gostima grada pružimo informacije o njegovim ključnim elementima, simbolično smo izdvojili 22 godine, 22 akcenta. Želja nam je bila da kroz njih dočaramo evropski grad čiji su građani različiti, ali jednaki u borbi za svoje slobode, grad koji je uvek cenio obrazovanje i pisanu reč i koji je uvek bio spreman da prihvati nove trendove i izazove.

Kompleksnost teme, raznovrsnost materijala i prostor koji nam je na raspolaganju, umnogome su doprineli da koncepcija izložbe bude bazirana na hronološko-tematskom pristupu. Izložba je zamišljena kao multimedijalna platforma koju će, simbolično, činiti 22 celine. Višeslojna interpretacija prezentovanih sadržaja omogućiće posetiocu da stekne znanja i doživi različite aspekte lokalne istorije, od naseljavanja stanovništva i elibertacije, preko ključnih istorijskih događaja i ličnosti, do savremene muzičke scene.

Odrednice koje odabrane celine povezuju u jedinstven narativ su: sloboda, Evropa, multikuturalnost, emancipacija i ekspanzija. Vizualizacijom, simboličkim i tekstualnim predstavljanjem bogate građe, a uz poštovanje principa savremene muzeološke prakse, želi se dočarati i sačuvati od zaborava multukulturalno, evropsko kulturno nasleđe koje su stvarale i čuvale generacije stanovnika Novog Sada.

Postavka će biti inovativna – multimedijalna i participativna, uz organizaciju brojnih pratećih sadržaja tokom trajanja izložbe (koncerti, predavanja, radionice itd.).

Autori vodećih narativa, kao i tekstova u okviru svake celine, biće kustosi Muzeja grada Novog Sada: dr Jelena Banjac, Vesna Angelovski Nedeljković, Ivana Jovanović Gudurić, Ljiljana Lazić, Marijana Ratkelić, Gordana Bulović, Olja Maglovski, Jelena Savić, Atila Hornok i Gordana Petković. , koji će ujedno izvršiti i izbor predmeta iz muzejskog fonda, uz kreativno vođenje i autorski pečat dr Dušana Jovovića.

Partneri izložbe su Istorijski arhiv grada Novog Sada, Zavod za zaštitu spomenika Novog Sada i Marketinška agencija Kuća čuvarkuća.

Izvor: visitns.rs Foto: Aleksandar Milutinović