Začinjena ljubav prema Slovacima

share on:

Nema tog Vojvođanina koji nije zaljubljen u poznati slovački kulen, međutim istraživanje koje je sproveo naš portal o poznavanju drugih nacionalnih zajednica, daje nam informacije da je upravo ovaj vrhunski slovački specijalitet  gotovo jedina asocijacija Vojvođana na naše sunarodnike Slovake.

Stoga, kao što je već pisano u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu, naš portal pokreće projekat  Multikul čiji je cilj predstavljenje zajednica i bolje upoznavanje građana sa različitim nacionalnim zajednicama koje krase našu ravnicu.

Multikul projekat  započinjemo nizom članaka o Slovačkoj nacionalnoj zajednici u cilju informisanja naših građana o ovoj zanimljivoj i nadasve kulturološki bogatoj zajednici.

Priča o Slovacima u Vojvodini počinje krajem 18. veka, kada oni u velikom broju u nekoliko talasa napuštaju severne slovačke regione i migriraju na jug, naseljavajući opustošenu zemlju nakon odlaska Turaka iz Ugarske. Migracije su nastavljene i tokom 19. veka. Prvi dokument datira iz 1745. godine, kada je Matej Čanji doveo sto dvadeset osam slovačkih porodica u Petrovac na tadašnji futoški posed. U druga mesta Slovaci se doseljavaju direktno iz slovačkih regiona, ili sekundarnom i tercijarnom migracijom iz ugarskih regiona, ili iz već osnovanih naselja u Donjoj zemlji, tragajući za boljim životnim i društvenim prilikama.

U novoj sredini Slovaci osnivaju vlastita sela, ili se naseljavaju u već osnovana naselja u kojima žive Srbi, Nemci, Mađari, Rumuni i drugi narodi. Ipak, u svim migracijama oni nailaze na opustošenu zemlju, čija će se kultivacija vršiti kroz nekoliko generacija.

Uz određeni procenat Slovaka rimokatoličke vere, preko devedeset procenata doseljenika bili su evangelisti, koji su prihvatili učenje Martina Lutera i augzburško ispovedanje vere. U svim sredinama vrlo brzo dolazi do izgradnje molitvenih domova i škola, a nakon 1781. godine, po izdavanju tzv. Tolerantnog patenta, koji je garantovao versku slobodu, grade se i prve evangelističke crkve. Njih karakteriše jednostavan enterijer sa oltarnim ili zidnim slikama i citatima iz Biblije, koji su namenjeni učvršćivanju vere kod vernika.

Slovaci su treća po redu po brojnosti etnička grupa u Vojvodini i čine većinu stanovništva u opštini Bački Petrovac (66%), a takođe predstavljaju najbrojniju etničku grupu u etnički mešovitoj opštini Kovačica (41%).

U Vojvodini živi 56.637 Slovaka i oni čine 2,79% stanovništva pokrajine. Slovački jezik je jedan od šest službenih jezika Vojvodine.

Pored opština Bački Petrovac i Kovačica ovaj ljubazni narod u našoj ravnici naseljava i prostore opština Šid, Bačke Palanke, Zrenjanina, Beočina, Bača, Stare Pazove, Novog Sada, Odzaka i Plandišta, a o njihovoj tradiciji, običajima i načinima života ćemo pisati u nekoliko narednih tekstova.

 

Autor: explorenovisad.rs