Ilindan prepoznatiljivi brend Temerina

share on:

Postojanje nacionalnih zajednica je svakako ono čime se Vojvodina najviše ponosi. Kako bi je zadržali,  Vojvodjani su dužni da upoznaju svoje komšije, poštuju njihove običaje i kulturu kako bi ova raznovrsnost naše ravnice potrajala što duže. Stoga, dragi naši čitaoci, projekat Multikul nastavljamo člankom koji je posvećen mađarskoj nacionalnoj zajednici u Vojvodini kako bi što više naših sugrađana upoznali sa njihovim komšijama. Za potrebe ovog članka otišli smo do obližnjeg  Temerina kako bismo vam predstavili zanimljivu manifestaciju koja predstavlja jedno od glavnih obeleža temerinskih Madjara.

Čuveni Ilindan jeste praznik kada su ulice ove opštine preplavljene raspoloženim i kostimiranim  ljudima kako iz Temerina tako i iz različitih gradova i država regiona.

Sveti Ilija je za temerinske katolike veoma značajan i drag  praznik čija priča nas vraća u daleku 1853. godinu.  Naime, 20. jula pomenute godine, na dan Svetog Ilije, veliko nevreme pogodilo je Temerin. Nemilosrdni grad i oluja u potpunosti su devastirali temerinske njive što je ozbiljno ugrozilo egzistenciju stanovništva. Nakon toga Mađari su ovaj dan odredili kao svoju slavu i zakleli se da će ubuduće ovoga dana ostavljati svoje alate u sred žetve kako bi išli u crkvu da se mole. Reč je o zavetnom prazniku koji temerinci proslavljaju u znak sećanja na strašno nevreme sa gradom i požarom u kojem je uništen deo sela davne 1853. godine, kada se meštani zavetuju da će na ovaj dan odmarati, slaviti i zavet preneti na mlađe generacije.

Kolonu od par hiljada meštana i gostiju predvode konjanici, svečano ukrašene kočije i fijakeri, iza njih idu folklorne grupe, orkestri, pevači, članovi civilnih organizacija i udruženja kao i mažuretkinje. Ova manifestacija je vrlo često praćena raznim izložbama, promocijama knjiga, prezentacijama oruđa, starih zanata, vina i meda.

Tradicionalno za večeru služi se hleb i pecivo od novog žita, uz dobro poznate specijalitet mađarske kuhinje – ovčiji i juneći gulaš. Goste uglavnom zabavljaju lokalno poznati temerinski orkestri kao i priznati muzički umetnici iz Mađarske.

Proslava Ilindana u Temerinu postala je prepoznatljiv brend, što potvrđuje i veliki broj gostiju iz desetak gradova Mađarske. Organizatori, Prva mesna zajednica, Društvo prijatelja bašte, zanatlije, udruženje ljubitelja prirode „Falko”, MKUD „Sirmai Karolj”, Konjički klub, Streličarsko društvo, lovci, pčelari, penzioneri, ribolovci i drugi – svake godine ulažu mnogo truda da bi se praznik dostojanstveno obeležio. A vi dragi naši čitaoci poslušajte naš predlog i posetite Temerin u vreme ove manifestacije kako biste svojim učešćem što više doprineli razvoju multikulturalnosti naše ravnice.  Nama se veoma dopalo.

Autor: explorenovisad.rs


Parse error: syntax error, unexpected '.', expecting '&' or variable (T_VARIABLE) in /home/exploren/public_html/wp-content/plugins/ad-inserter/includes/agent/Agent.php on line 357