Lonac na sred Evrope

share on:

Poznato je da su Vojvođani veliki gurmani, kao i to da da su vojvođanski specijaliteti dobri zahvaljujući uticaju kuhinja različitih naroda koji žive na prostoru naše ravnice. Stoga dragi naši čitaoci, treći članak posvećen Mađarskoj nacionalnoj zajednici u okviru projekta Multikul, pišemo na temu mađarske kuhinje.

Kada se spomene mađarska kuhinja prvo se pomisli na tokajska vina, kobasice i salame.Međutim, mađarska kuhinja ima mnogo širu, bogatiju i zanimljiviju ponudu. Ovu kuhinju karakteriše veliki broj isprobanih proizvoda, dobrog ukusa ukombinovanih sa različitim začinima.

Najdominantnije  jelo mađarske kuhinje svakako je gulaš. To je veoma hranljivo i ukusno jelo,  bogato začinima i papreno ljutom supom, kao i najkvalitetnijim mesom. Kako je najistaknutiji sastojak mađarske kuhinje paprika tu je i ništa manje poznat paprikaš koji takodje dominira mađarskom kuhinjom. Paprikaš se pravi isključivo od živine, teletine, jagnjetine ili ribe. Jelo je obilno natopljeno pavlakom i takođe velikodušno začinjeno paprikom.

Prilikom pominjanja mađarske kuhinje takođe je neophodno pomenuti i objasniti jedno sasvim originalno jelo po imenu Fazelek. Ovo jelo je sačinjeno od sitno isečenog povrća koje se prvobitno dinsta u vodi, a potom mu se dodaje krompir i pavlaka sa brašnom.  Najpopularniji oblici ovog jela jesu u kombinaciji sa spanaćem, kupusom, sočivom ili tikvicama.

Međutim pored ovih poznatih jela kuhinja naših suseda ne bi bila to što jeste da se ne može pohvaliti vrhunskim desertnim specijalitetima. U ovoj kategoriji neophodno je pomenuti čuvene mađarske štrudle poznatije kao Reteš. Ovo je obično slatka štrudla sa makom, orasima, medom, višnjama ili jabukama. Tu su i razne reteše sa pečurkama, mesom, ribom i kupusom.  Pored ovog specijaliteta posebno mesto u ovoj kuhinji imaju razne vrste palačinaka, kesten pire kao i nadaleko poznati i čuveni Kurtoš kolač kojeg nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Mnogi stručnjaci iz oblasti gastronomije kažu da je mađarska kuhinja jedna od najboljih kuhinja na svetu, te se nadamo da će vam ovaj članak pomoći da monotoniju praznične trpeze razbijete sa nekim tipičnim jelom ove kuhinje i svoje ukućane ostavite bez reči.

Autor: explorenovisad.rs