Mađari druga po veličini etnička grupa Autonomne Pokrajine Vojvodine

share on:

Multikulturalnost je svakako ono čime se Vojvodjani najviše ponose, medjutim samo postojanje multikulturalnosti nije dovoljno kako bi ona opstala. Neophodno ju je negovati i unapređivati je konstanto, a najbolji način za to jeste učenje o njoj i njenim prednostima. Stoga, dragi naši čitaoci, projekat Multikul nastavljamo člankom koji je posvećen mađarskoj nacionalnoj zajednici u Vojvodini kako bi što više naših sugrađana edukovalo i na što bolji način upoznali svoje komšije.

Nakon Srba, Mađari u Vojvodini najbrojina su nacionalna zajednica, čiji su preci na ove prostore doselili još u X., a u većem broju u XVII. i XVIII. veku, zbog čega se s pravom mogu nazvati autohtonom zajednicom.
Delove današnje Vojvodine, koji su uključeni u sastav Ugarske u 10. veku, počeli su da naseljavaju Mađari. Posle otomanskog osvajanja teritorije današnje Vojvodine u 16. veku, najveći deo mađarskog stanovništa je napustio region. Mađari su ponovo počeli da naseljavaju delove današnje Vojvodine posle uspostave Habzburške vlasti krajem 17. i početkom 18. veka.

Tako dugo prisustvo, ali i uloga „državotvornog naroda“ sve do 1918. rezultirala je brojnim ne samo institucijama i spomenicima kulture nego i graditeljskim nasleđem. Živeći tako dugo na ovim prostorima Mađari su i kulturološki i jezički uticali na narode s kojima su živeli, ali su iste i sami usvajali.

Mađari u Vojvodini danas najvećim delom žive na njenom severu, gde čine apsolutnu ili relativnu većinu, u manjem broju i u srednjoj i zapadnoj Bačkoj dok u Banatu uglavnom žive u enklavama ili, kao i u Sremu, pomešani s ostalim nacijama. Zbog toga Subotica i Senta sve više postaju „prirodni“ centri Mađara u Vojvodini, dok je Novi Sad – zahvaljujući ranije ustanovljenim institucijama (odsek za hungarologiju na Filozofskom fakultetu, programi na mađarskom na Radio-televiziji Vojvodine, Akademija dramskih umetnosti…) – i dalje „administrativni“ centar, kako mađarske tako i ostalih nacionalnih zajednica u Vojvodini.

Iako je asimilacija kod vojvođanskih Mađara možda manje izražena u odnosu na neke druge nacionalne zajednice, ona je svakako više prisutna u južnim delovima Vojvodine, za razliku od severa, gde se i danas – posebno u selima – dobar deo stanovništva služi skoro isključivo maternjim jezikom što im neretko predstavlja problem u komunikaciji s ostalim stanovništvom koji ne znaju mađarski.

Mađari predstavljaju drugu po veličini etničku grupu Autonomne Pokrajine Vojvodine. Govore mađarskim jezikom i najveći deo je rimokatoličke veroispovesti, a mađarski je jedan od šest službenih jezika u Vojvodini.
Doprinos Mađara Vojvodini je nemerljiv. Stoga će nekoliko narednih tekstova, u okviru Multikul projekta, biti posvećeni životu ovog naroda na našem području, koji su kulturno i duhovno ne samo obogatili našu ravnicu nego je učinili lepšim mestom za život.

Autor: explorenovisad.rs