Ponos Novog Sada

share on:

Dragi naši čitaoci, projekat Multikul završavamo člankom koji je posvećen Moniki Seleš, jednoj od najboljih teniserki koje je svet ikada video.

Rođena je 1973. godine u Novom Sadu. Bila je neverovatno talentovana i kao nebrušeni dijamant otišla je na Akademiju Nika Bolitijerija na Floridi, tamo gde se okupljaju najbolji klinci iz celog sveta. Monika Seleš je bila sjajna, niko devedesetih godina nije igrao tenis kao ona.

Novosađanka mađarskog porekla, bila je najbolja jugoslovenska teniserka koja kasnije igra i pod američkom zastavom.

Koliko je volela da se takmiči, koliko je bila uporna i talentovana najbolje govori podatak da je sa samo 16 godina i šest meseci postala najmlađa šampionka Rolan Garosa. U karijeri je osvojila devet grend slem titula i bila najbolja na svetu.

Događaj koji će promeniti istoriju sporta i život Monike Seleš iz korena odigrao se 30. aprila 1993. godine u Hamburgu. U četvrtfinalu turnira, na meču Monika Seleš – Magdalena Malejeva, opsesivni navijač  Štefi Graf Ginter Parhe gađao je nožem Selešovu. Nažalost, bio je precizan i pogodio ju je u leđa. Iako se kroz nekoliko nedelja potpuno oporavila, Monika Seleš se tenisu vratila tek kroz dve godine, pošto je psihički oporavak bio mnogo duži.

Dve godine nakon pomenutog događaja, do tada nezabeleženog u istoriji tenisa, Monika se vraća pobednički. Osvojila je Australijski open i još nekoliko titula, međutim morala je da kaže zbogom sportu kojem je posvetila ceo život. U Nemačkoj više nikada nije zaigrala posle zločina koji je nad njom napravljen. Poslednji meč odigrala je na Rolan Garosu 2003, a zvanično se povukla pet godina kasnije sa 53 osvojene titule iz 85 finala. U karijeri je zaradila oko 16 miliona dolara.

Posle povlačenja otvoreno je pričala o problemima sa depresijom, problemima sa prejedanjem, viškom kilograma. Uz strahove i fobije više nije mogla da kontroliše apetit. To je trajalo godinama, nakon čega je uspela da prevaziđe i ove probleme. Trenutno živi u Americi, čest je gost emisija o zdravlju u kojima iznosi iskustva i nastoji da pozitivno utiče na druge ljude.

Autor: explorenovisad.rs