Akademici uz Novi Sad na putu da postane Evropska prestonica kulture

share on:

 

U Novom Sadu je danas održana godišnja skupština novosadskog ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) kojoj su prisustvovali i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, predsednik SANU, Vladimir Kostić, predsednik Matice srpske Dragan Stanić i rektor Novosadskog univerziteta, Dušan Nikolić.

Tom prilikom je istaknuta važnost koordinisanog delovanja svih institucija koje su od značaja za razvoj grada za postizanje zajedničkih ciljeva. Između ostalog, bilo je reči i o kandidaturi Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine. U tom smislu je predsednik SANU, Vladimir Kostić podsetio da je SANU bila jedna od prvih institucija koja je podržala kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture i stavila na raspolaganje svoje kapacitete za uspešnu realizaciju projekta.

Najavivši niz aktivnosti kojim će se obeležiti veliki jubilej – 175 godina SANU, predsednik Kostić je potvrdio da će Novi Sad biti glavno čvorište obeležavanja jubileja, gde će se, između ostalog održati i svečane akademije posvećene osnivačima SANU – Jovanu Steriji Popoviću i Atanasiju Nikoliću.