Besplatna edukacija u oblasti kulturnog menadžmenta

share on:

Fondacija „Novi Sad 2021“ vas poziva na prezentaciju programa „Lab for European Project Making“

Prezentacija će se održati 3. avgusta, 2017. godine na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada (Katolička porta 5, II sprat) sa početkom u 18 časova. Zainteresovani će se na prezentaciji informisati o programu i sličnim iskustvima u gradovima koji su već nosili ovu prestižnu titulu.

Na osnovu 33 godine iskustva, koliko traje najveći projekat Evropske unije u oblasti kulture, Evropska prestonica kulture, praksa je ukazala na potrebu za angažovanjem menadžera u kulturi sa širokim znanjem o kretanjima na domaćoj i stranoj umetničkoj sceni, zatim o kapacitetima grada kao i o potrebama publike.

Kako bi se izgradili neophodni ljudski kapaciteti, Fondacija „Novi Sad 2021“ zajedno sa partnerima sa projekata Rijeka 2020 i Temišvar 2021 pokrenula je međunarodni projekat „Lab for European Project Making“ koji ima za cilj da izgradi veštine neophodne za menadžere koji će obavljati poslove realizacije ovog kompleksnog umetničkog projekta.

Projekat će uključiti tri sedmodnevna trening-seminara (modula) koji će se baviti različitim temama i omogućiti da odabrani/-e kandidati/-kinje dobiju fokusirana znanja i neophodne veštine kako bi odgovorili potrebama ovog međunarodnog projekta. Svaki model uključiće po dva mentora i tri predavača, renomirane stručnjake iz specifičnih oblasti kulture.

Prvi trening seminar planiran je za decembar 2018. godine u Temišvaru kada će učesnici imati priliku da se posvete temi razvoja publike i njenog aktivnog uključivanja u program. Moderatori prvog bloka obuke biće Kristina da Milano, ekspertkinja u oblasti razvoja publike i Fransoa Mataraso, ekspert za participaciju i uključivanje publike.

Za sada potvrđeni predavači u okviru ovog trening-seminara jesu Kris Torč, umetnički direktor projekta Temišvar 2021 i ekspert za uključivanje publike, Iker Tolosa, koordinator programa „Audience Links“ iz San Sebastijana. Takođe, jedan od predavača, čije učešće će još biti potvrđeno, biće i profesor Volfram Geront, ekspert za interkulturalnu komunikaciju sa Univerziteta Macromedia u Berlinu.

U Novom Sadu, aprila 2018. godine, trening-seminar će biti posvećen temi produkcije, menadžmenta događaja, marketinga i tehničkih pitanja u realizaciji projekata. Mentorka na ovom modulu biće Birgita Person, bivša generalna sekretarka mreže nezavisnih kulturnih centara Trans Europe Halles.

Poslednji modul obuke biće organizovan u Rijeci, jula 2018. godine, posvećen temi međunarodne saradnje i razvoja programa, koprodukciji, umrežavanju, kulturnim politikama i fandrejzingu. Mentori tokom ovog modula biće Džulija Pagel, generalna sekretarka Mreže evropskih muzejadr Adam Džins, projektni menadžer i predsedavajući u Savetu za muziku i umetnost Engleske. Gostujući predavači tokom ovog modula biće profesorica Milena Dragičević Šešić, rukovoditeljica UNESKO katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu, a očekuje se potvrda i predavačice Barbare Gesler, rukovoditeljice odeljenja za kulturu EACEA i Nevenke Kopišek, umetničke direktorice zavoda Bunker iz Ljubljane.

Izvor: novisad2021.rs