Dani Linca u Novom Sadu

share on:

Fondacija „Novi Sad 2021“ nastavlja započetu tradiciju obeležavanja Međunarodnog Dana Dunava (koji se obeležava 29. juna) kroz povezivanje sa odabranim gradom (bivšom ili budućom prestonicom kulture) iz podunavskog regiona u cilju kulturne razmene.

Ove godine Novosađani će imati priliku da saznaju nešto više o Lincu, koji je 2009. godine bio Evropska prestonica kulture.  Dani Linca u Novom Sadu održavaju se od 25. do 27. juna.

Ideja događaja je da razvije zanimljiv i inovativan program, kreirajući nove mostove između kulturne baštine i novih umetničkih žanrova kroz organizovane radionice o umetničkoj vizualizaciji i zvučnim instalacijama. Radionice će voditi umetnici iz Linca, a polaznici ovih programa biće studenti Akademije umetnosti iz Novog Sada i lokalni di džejevi. Mladi će biti uključeni u aktivnosti koje povezuju ne samo dva grada na Dunavu, već i savremene umetničke pristupe, kulturno nasleđe i različite umetničke žanrove.

Nakon dvodnevnog programa, i tri paralelne radionice, priču zaokružuje nastup polaznika radionica i njihovih mentora u klubu „Paberaj“ 27. juna u 20 sati.

Di Džej Abi Li Ti (DJ Abby Lee Tee) iliti Fabijan Holcinger kreira muziku zasnovanu na kombinaciji semplovanja i snimaka sa terena, spajajući ih sa instrumentima i uobličava u inovativne muzičke aranžmane. Upravo ovo će biti i tema radionice „Istraživanje zvučnih prostora“ koju će obrađivati sa studentima sa Akademije umetnosti i predstavnicima lokalne DJ scene tokom boravka u Novom Sadu. U okviru ove radionice mladi će istražiti zvuke grada, ljudi i okoline, a ove snimke sa terena zatim će pretvoriti u umetničke melodije kao verne zvučne razglednice Novog Sada.

Di Džej Andaka (DJ Andaka) iliti Dafne Katzinger od 2002. godine interesuje zvuk i zvučne manipulacije. Tokom dvodnevnih radionica sa studentima upravo će se baviti temom analognih zvučnih manipulacija.

Jedna od radionica u okviru Festivala biće i „Preispitivanje i vizuelizacija skrivenog nasleđa u Novom Sadu“ koju će voditi Klemens Bauder (Clemens Bauder) – umetnik, dizajner i kustos koji nam dolazi sa Univerziteta umetnosti i dizajna iz Linca. Cilj ove radionice je koncipiranje putanje u javnom prostoru koja razotkriva prošlost i nasleđe kroz instalacije karakteristične za određenu lokaciju.

Program događaja realizuje se u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, Kulturnom četvrti Gornje Austrije i Linc Festom.

Izvor: novisad2021.rs