Delegacija Novog Sada u poseti poljskom gradu Vroclavu, Evropskoj prestonici kulture 2016.

share on:

 

Delegacija predstavnika grada Novog Sada, finaliste za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, koju su sačinjavali član Gradskog veća za kulturu, Vanja Vučenović,  predsednik organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada za EPK 2021, Nemanja Milenković i programski direktor projekta Novi Sad 2021, dr Momčilo Bajac, prisustvovala je svečanoj ceremoniji otvaranja „Vroclav 2016.” u Poljskoj.

Na poziv organizacionog tima Vroclav 2016, koji je uz španski San Sebastijan proglašen za Evropsku prestonicu kulture za 2016. godinu, članovi delegacije imali su prilike da predstave kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. Takođe su razmenili iskustva sa domaćinima iz Vroclava kao i predstavnicima bivših, sadašnjih, budućih i potencijalnih evropskih prestonica kulture, kao što su Matera, Arhus, Plovdiv, Pilsen, Pečuj i Valeta.

ekipa-768x461

Razgovor sa Valerijem Korlinskim, generalnim direktorom projekta Plovdiv 2019

„Dolazak u Vroclav predstavlja dragoceno iskustvo kako bismo se na licu mesta uverili u važnost osvajanja prestižne titule za jedan grad, njegove građane i sveobuhvatan razvoj grada u budućnosti”, izjavio je član Gradskog veća za kulturu Grada Novog Sada, g. Vanja Vučenović.

Uz bogat i atraktivan kulturno-umetnički program širom grada, ceremonija otvaranja pod nazivom „Buđenje” u Vroclavu okupila je visoke predstavnike EU, predstavnike Vlade Republikę Poljske, diplomatski kor, lokalnu vlast, kao i mnogobrojne bivše i buduće prestonice kulture.

„Drago mi je da smo u Vroclavu mogli da uvidimo tri stvari: da buđenje nije samo simbolično, već da čitav grad dobija jednu novu dimenziju razvoja, da Novi Sad, srećom, ima iskustva u organizaciji ovako velikih događaja, kao i da naš grad ima snažnu podršku drugih evropskih prestonica kulture u nastojanjima da se Novi Sad priključi toj velikoj porodici prestižnih evropskih prestonica, pa time i destinacija”, izjavio je Predsednik Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada za EPK 2021, Nemanja Milenković.

Novi Sad je nedavno zabeležio uspeh na međunarodnoj sceni ušavši u finale za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu. Evropska prestonica kulture ustanovljena je kako bi se naglasilo bogatstvo i različitost evropskih kultura, ojačale kulturne veze među Evropljanima, spojili ljudi iz različitih evropskih zemalja, upoznale druge kulture, promovisalo uzajamno razumevanje i ojačao osećaj evropejstva. Grad Novi Sad je doneo odluku da se kandiduje za titulu Evropske prestonice kulture 2021. godine, kada će ona po prvi put biti dostupna i gradovima i zemljama van Evropske unije. Novi Sad 2021 je platforma za razvoj kreativnih potencijala Novog Sada. Ovaj projekat treba pre svega da motiviše i inspiriše radnike u kulturi, ali i sve građane na preispitivanje dosadašnjih vrednosti i postavljanje novih ciljeva u pravcu demokratskog kulturnog razvoja grada. Preispitivanje savremenog identiteta Novog Sada, revitalizacija kulturnog nasleđa, rekonstrukcija starih i otvaranje novih prostora namenjenih kulturi, razvijanje međunarodne i međusektorske saradnje, podsticanje interkulturnog dijaloga, decentralizacija kulture, razvijanje kulturne participacije građana, samo su neki od principa kulturnog razvoja koji moraju biti usvojeni u narednih sedam godina, na putu ka osvajanju ove prestižne titule.